Autor |
RE: Seriale |
Flaku
Użytkownik
Postać: Żyd
|
Dodane dnia 24-09-2016 03:28 |
|
|
kolejny serial
heh
American Horror Story: Asylum
Cóż, bardzo dobry sezon. Mnóstwo szaleństwa, czyli tak jak mogłem się spodziewać. Trochę podobnie jak w przypadku Stranger Things w trakcie oglądania ma się poczucie, że już to gdzieś było, tyle że tam chodziło bardziej o taką nostalgię na poważnie, a AHS to po prostu bekowa wariacja na temat kina grozy. Jeśli chodzi o sam klimat to był spoko, choć na pewno nie jest to typowy klimat grozy, a raczej coś na granicy horroru i komedii. Nie mogę tego za bardzo porównać do pierwszego sezonu, bo praktycznie go nie pamiętam, ale wydaje mi się, że było podobnie. Pamiętam, że też powrzucano do jednego worka tysiąc różnych pomysłów tworząc właśnie taką dziwną, groteskową i niekonwencjonalną mieszankę (głównie dlatego swojego czasu tak mi się to podobało). Tutaj w sumie jest podobnie, a kreatywność twórców zdaje się nie mieć granic, są eksperymenty, naziści, potwory z lasu (prawie jak Osada), wariatkowo, zakonnice, religia, szatany, parodia Leatherface'a, a nawet kosmici. Najbardziej całość czerpie chyba z klasyki horroru, takiej najbardziej klasycznej z możliwych, jak choćby "Mnich" Lewisa (opętana zakonnica, kuszenie księdza, itp.), choć oczywiście można to różnie kojarzyć, bo podobnych motywów było milion. Ci kosmici mi lekko przeszkadzali, jakoś średnio pasowało mi to do reszty, chociaż pod koniec nieco się zazębiło więc wybaczam. A najlepiej zapamiętam nawiedzoną zakonnicę, która była tak śmiesznie przerysowana, że rozwalał mnie praktycznie w każdej scenie (jak ją ten głupi ksiądz zabił to aż mi się szkoda zrobiło :/). W dodatku aktorka byłą wręcz idealnie dopasowana. Zdecydowanie moja ulubiona postać z tego sezonu xD No i zakończenie mi się podobało, bo z tego co pamiętam to w 1 sezonie średnio mi przypadło do gustu więc i tu miałem obawy co do finału, ale wyszło ok. Zastanawiałem się do końca pomiędzy oceną 7, a 8 i wyszło mi 7.5, ale ma w sobie 'to coś', doceniam pomysłowość i ogólnie takie klimaty porytego horroru są mi raczej bliskie, więc sumarycznie 8
Edytowane przez Flaku dnia 24-09-2016 03:35 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 24-09-2016 15:22 |
|
|
AHS to po prostu bekowa wariacja na temat kina grozy. Jeśli chodzi o sam klimat to był spoko, choć na pewno nie jest to typowy klimat grozy, a raczej coś na granicy horroru i komedii
No dokładnie. I taki ma być. Dlatego ci, co oczekują horroru się zawodzą, albo w ogóle nie sięgają po ten serial (np. adi ;p). Tymczasem to wcale nie jest horror tak do końca, a raczej takie "udawanie horroru", dzięki czemu nie ma tu typowego dla horrorów kiczu i głupoty.
A najlepiej zapamiętam nawiedzoną zakonnicę, która była tak śmiesznie przerysowana, że rozwalał mnie praktycznie w każdej scenie
Siostra Mary Eunice uwielbiam ją, swojego czasu myślałam o grze nią w jakimś MP. To jest także moja ulubiona postać tego sezonu i być może w ogóle ze wszystkich sezonów
We are all evil in some form or another, are we not?
|
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 24-09-2016 21:36 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
No dokładnie. I taki ma być. Dlatego ci, co oczekują horroru się zawodzą, albo w ogóle nie sięgają po ten serial (np. adi ;p). Tymczasem to wcale nie jest horror tak do końca, a raczej takie "udawanie horroru", dzięki czemu nie ma tu typowego dla horrorów kiczu i głupoty.
Przecież ten serial jedzie na horrorowym kiczu i głupocie, co wcale nie jest zarzutem. Trochę tekst typu "to jest lepsze bo to oglądam".
Tradycyjne pojęcie horroru różni się od pojęcia dzisiejszego co sprawia, że te ambitniejsze albo bardziej klasyczne (niekoniecznie dobre, ale mające jakieś ambicje co do oryginalności, treści czy formy) nowe horrory mają zwykle sporo zaniżoną ocenę bo ludzie oczekują jump scare'ów i flaków.
Btw. Dajcie do klubu filmowego film "Kalwaria (2004)". Idealne forumowe klimaty.
Edytowane przez Faraday dnia 24-09-2016 21:38 |
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
Postać: Żyd
|
Dodane dnia 24-09-2016 22:12 |
|
|
No w ahs kicz jest ale swiadomy
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 25-09-2016 15:51 |
|
|
no tak, chodziło mi, że nie ma takie kiczu, który jest żenujący zamiast straszny
wszelki kicz jest natomiast celowy i spełnią tę funkcję, do której jest przeznaczony
PS już dziś/jutro wraca OUaT <3
Edytowane przez Otherwoman dnia 25-09-2016 16:22 |
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 26-09-2016 13:50 |
|
|
to już 6 sezon? o czym jest teraz, bajki im się nie skończyły?
The maze isn't meant for you... |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 26-09-2016 15:14 |
|
|
a nie wiem, o czym będzie ten sezon, też mnie ciekawi, co tam wcisną
|
|
Autor |
Arctic
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 26-09-2016 19:50 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
tym razem mają być motywy z Aladyna
Fear of a name increases fear of a thing itself. |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 26-09-2016 20:02 |
|
|
Arctic napisał/a:
Otherwoman napisał/a:
tym razem mają być motywy z Aladyna
Ano fakt, już widziałam w jakimś trailerze Jaffara. Mam tylko nadzieję, że będzie to coś lepszego niż w OUaT in Wonderland, bo tam ten cały Jaffar vel Sayid trochę słabo wypadł...
Poza tym zwykle jeden motyw trwa połowę sezonu, a po przerwie wprowadzają nowy.
Edytowane przez Otherwoman dnia 26-09-2016 20:02 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 01-10-2016 22:57 |
|
|
|
|
Autor |
Arctic
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 02-10-2016 00:15 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Fear of a name increases fear of a thing itself. |
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 02-10-2016 18:17 |
|
|
scena seksu z Lady Gagą wygrała ten odcinek |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 02-10-2016 19:34 |
|
|
no Lady Gaga, chociaż wygląda inaczej niż w Hotelu, odgrywa znowu rolę, w której spełnia się najlepiej
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 07-10-2016 00:19 |
|
|
ranking 100 najlepszych seriali w historii telewizji:
http://www.rollingstone.com/tv/lists/100-greatest-tv-shows-of-all-time-w439520
Homeland na 89
House of Cards 83
The Walking Dead 77
Fargo 51 - za nisko...
Lost 39 - też za nisko...
Twin Peaks -17 - też w sumie dośc nisko...
Gra o tron - 12 nie wiem, co GoT robi przed Twin Peaks, Lost i Fargo...
Breakng Bad - 3
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Postać: Wojciech Janusz
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 07-10-2016 00:57 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Homeland na 89
House of Cards 83
The Walking Dead 77
Fargo 51 - za nisko...
Lost 39 - też za nisko...
Twin Peaks -17 - też w sumie dośc nisko...
Gra o tron - 12 nie wiem, co GoT robi przed Twin Peaks, Lost i Fargo...
Breakng Bad - 3
Z tych wymienionych to House of Cards za nisko patrząc na to co jest tam wyżej, Lost coś koło 15 powinno być, Twin Peaks to chyba pierwsza piątka, Gra o tron to nieporozumienie i kompletnie nie rozumiem fenomenu tego serialu. Jedynie chyba pierwsza trójka w porządku w miarę choć Breaking Bad ma dość sporo słabych odcinków, The Wire powinno być numerem 1. jak dla mnie gdyż do Rodziny Soprano miałem już jedno podejście kilka lat temu i mi nie podeszło, ale potrafię zrozumieć fenomen tego serialu i już pewno wkrótce się za niego może zabiorę. |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 07-10-2016 12:19 |
|
|
No ja też zamierzam się zabrać za Rodzinę Soprano
Mi natomiast nie bardzo podeszło Breaking Bad, ale tutaj tez potrafię zrozumieć fenomen, bo serial obiektywnie jest bardzo dobry.
Co do GoT się zgadzam.
|
|
Autor |
jazeera
Użytkownik
Postać: Uchechi Anonaba
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 14-10-2016 22:53 |
|
|
A ja to.. zaczęłam oglądać gotowe na wszystko |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 14-11-2016 23:18 |
|
|
http://www.zimbio.com/quiz/84ayiPt_9mW/Negan+Victim+Walking+Dead
http://www.zimbio.com/quiz/HtifwuBaHUg/Once+Upon+Time+Villain
a tu mi Rumpelstilstkin wyszedł
Rumplestiltskin
You love being The Dark One more than anything which is why you go to great lengths to secure your position as the most powerful person in Storybrooke and beyond. No matter how many second chances are thrown your way, you always manage to ruin things. Being evil is who you are, and you're quite alright with that.
Edytowane przez Otherwoman dnia 14-11-2016 23:26 |
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Postać: Wojciech Janusz
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 14-11-2016 23:37 |
|
|
W końcu obejrzałem 2. sezon Narcos i trochę szkoda, że zwlekałem tak długo z obejrzeniem bo sezon równie dobry jak ten pierwszy. Akcja nadal w żaden sposób nie została przeciągnięta i historia ładnie się skończyła z dalszym prognostykiem na 3. sezon gdzie podjęty zostanie temat według mnie ciekawszego sposobu na prowadzenie kartelu narkotykowego bo Pablo z Narcos miał rozmach, ale zdecydowanie przesadzał i był psychopatą lecz i cholerykiem co się chyba trochę wyklucza co nie zmienia faktu, że dalej serial zasługuje na 9 i dziwię się że praktycznie nikt tutaj, na forum go nie widział.
Do nadrobienia zostało więc Fargo, Mr. Robot, a zbiera się u mnie powoli ochota też na Gomorrę, a zaraz skończy się jeszcze Belfer, którego też z pewnością obejrzę. Podsumowując mam wrażenie, że w ostatnich latach powstają znacznie lepsze seriale niż filmy, które są w dużej mierze albo ekranizacjami, sequelami, prequelami itp., a brak tam oryginalności. |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 14-11-2016 23:43 |
|
|
adi1991 napisał/a:
Podsumowując mam wrażenie, że w ostatnich latach powstają znacznie lepsze seriale niż filmy, które są w dużej mierze albo ekranizacjami, sequelami, prequelami itp., a brak tam oryginalności.
Czytałam dziś historyjkę z Kaczora Dolna, która była właśnie o takich kontynuacjach i sequelach, ale nawiązywała także do powrotu seriali z lat 90. jak choćby Z Archiwum X
Ale seriale faktycznie się rozkręciły od czasów Lost
|
|