Autor |
RE: Filmy |
Umbastyczny
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/av[173].png)
Postać: Cynthia Hickey
Mistrz Przetrwania
![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif)
|
Dodane dnia 26-06-2015 21:18 |
|
|
Film Umbastycznego:
Big Bang
Rok produkcji: 1986
Opis: We wsi na Mazowszu ląduje ufo. Mieszkańcy postanawiają godnie przywitać kosmicznych gości.
Link filmweb: KLIK
Film znajduje się na zalukaj i na kinomanie.
Dlaczego ten film?
Bo polskie sci-fi brzmi ciekawie ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
A na poważnie. Film ten miałem okazję "oglądać" ponad 7 lat temu. W liceum mój nauczyciel od historii i WOSu czasami puszczał nam filmy zamiast prowadzić lekcje. Oglądaliśmy w sumie z nim np. Rejs czy Niebezpieczne Związki. Gdy puszczał Big-Bang uczyłem się do jakiegoś sprawdzianu, który był na kolejnej lekcji, więc nie oglądałem uważnie. Z nielicznych scen, które widziałem, uważałem, że film był ok. Jednak kompletnie nic z niego nie pamiętam. W sumie nawet tytułu zapomniałem i kogokolwiek z obsady. Żeby go znaleźć wpisywałem w googlach "polski film o kosmitach" Obejrzę film w zasadzie zupełnie na czysto, bo nie mam pojęcia o czym to było i co się tam dzialo.
Miłego seansu ![smiley](../images/smiley/shock.gif)
![](http://i.imgur.com/ZVFfoZR.png)
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam płonie kij w odbycie,
Tam pedziem będziesz snadnie.
Edytowane przez Umbastyczny dnia 26-06-2015 21:20 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/helena_bonham_carter_in_harry_potter_and_the_half-blood_prince_6[14].png)
Postać: Trey
Administrator
![](../infusions/wob_rank_system/images/admin_star.gif)
|
Dodane dnia 26-06-2015 21:22 |
|
|
lol miałam rok, jak ten film powstał, ale staroć ![smiley](../images/smiley/grin.gif)
PS ocena na filmwebie taka sama jak Rozmów... ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
![](https://i.ibb.co/YWVwpGw/belcia.jpg)
We are all evil in some form or another, are we not?
Edytowane przez Otherwoman dnia 26-06-2015 21:28 |
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif)
|
Dodane dnia 26-06-2015 21:25 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
PS ocena na filmwebie taka sam jak Rozmów... ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
nie strasz![smiley](../images/smiley/haha.gif)
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam pedziem będziesz snadnie. |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/seagif26[3771][3771][3771][19].gif)
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 26-06-2015 22:04 |
|
|
lol to może być dobre
Kondratiuk zrobił w 1970 kultową "Hydrozagadkę" ![smiley](../images/smiley/ok.gif) |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 26-06-2015 22:05 |
|
|
Dobrze, ze nie dales tego polskiego filmu o kosmitach
http://www.filmweb.pl/film/Yyyreek!!!+Kosmiczna+nominacja-2002-33245
![smiley](../images/smiley/haha.gif) |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/helena_bonham_carter_in_harry_potter_and_the_half-blood_prince_6[14].png)
Administrator
|
Dodane dnia 26-06-2015 22:06 |
|
|
lol jaka ocena na filmwebie ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
wtf ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
|
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 26-06-2015 23:08 |
|
|
Ale takie filmy (Big Bang nie Yyyrek ) też trzeba dawać, bo w kółko jakieś dramaty to nudy ciekawe kiedy ktos jakis horror da.. |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 26-06-2015 23:25 |
|
|
ja moze dam, mam parę na oku ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 26-06-2015 23:46 |
|
|
No więc tak, kolejny film kompletnie nie w moim guście ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
Właściwie Rozmowy były bardziej w moim guście niż ten film ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
Moje pierwsze skojarzenie, to "Kapuśniaczek" (za którym też nie przepadam zresztą)
Na plus w sumie tylko aktorstwo, które było całkiem dobre.
Idąc tropem zasad MrOthera (nie jestem w stanie się o tym rozpisywać...):
Pomysł 1/1
nic nowego, cały czas kojarzy mi się z tym Kapuśniaczkiem, ale jako pretekst do pogadanki o naturze ludzkości na wesoło niech mu będzie
Fabuła 0/2
Narzekałeś, że w rozmowach były same dialogi? To ja już wolałam Rozmowy ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
Scenariusz 0/3
Aktorstwo 2/2
Reżyseria 0/1
Wykonanie 1/1
Podsumowaując: 4/10
Gościu wyciągający flaszki zza pazuchy przypominał Dimitry'ego ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
Aha i odnośnie tych stojących zegarków. Przypomniało mi sie, że kiedyś, jak byłam mała, to moja babcia opowiadała, że była świadkiem UFO i że wtedy wszystkim się zegarki zatrzymały. To teraz już wiem, skąd wzięła ten genialny pomysł.
ps mam takie radio ![smiley](../images/smiley/grin.gif)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BKA-GdlJpXjUG2Pol37mxQd-I5JwgeMp5MJwYavWV-Q/edit?pli=1#gid=0
Edytowane przez Otherwoman dnia 26-06-2015 23:48 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 27-06-2015 00:07 |
|
|
Aha, żeby nie było: kolejna osoba nie może dać filmu, jeśli nie obejrzała poprzednich ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
wiec, Flaku, bierz się za oglądanie ![smiley](../images/smiley/grin.gif)
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/alf[49].png)
Postać: Żyd
![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png)
|
Dodane dnia 27-06-2015 00:33 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Aha, żeby nie było: kolejna osoba nie może dać filmu, jeśli nie obejrzała poprzednich ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
mrOTHER dawał tak film więc cicho tam
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/55[18].jpg)
Postać: Wojciech Janusz
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 27-06-2015 00:38 |
|
|
Rozmowy z innymi kobietami - napiszę krótko i treściwie. Główną zaletą tego filmu jest to, że trwał krótko. Poza tym gadali sobie, gadali i się na końcu rozjechali. Do tego ten irytujący ekran podzielony na pół. 3/10
Tak w ogóle taki apel mały byście dawali filmy, które czymś rokują bo oglądanie takich bubli to strata czasu swojego i innych forumowiczów. Pozdrawiam.
Edytowane przez adi1991 dnia 27-06-2015 00:38 |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 27-06-2015 00:40 |
|
|
no adi da jesli sie nie myle Dawno temu w Ameryce, więc będzie poziom xd |
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/alf[49].png)
Postać: Żyd
![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png)
|
Dodane dnia 27-06-2015 00:42 |
|
|
adi1991 napisał/a:
Tak w ogóle taki apel mały byście dawali filmy, które czymś rokują bo oglądanie takich bubli to strata czasu swojego i innych forumowiczów. Pozdrawiam.
*taki apel mały byście dawali filmy, które mi się podobają bo oglądanie innych to strata mojego czasu
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 27-06-2015 13:11 |
|
|
Flaku napisał/a:
adi1991 napisał/a:
*taki apel mały byście dawali filmy, które mi się podobają bo oglądanie innych to strata mojego czasu
no raczej, skoro każdy ma inny gust, Rozmowy to akurat wiele osób oceniło na 10, więc film raczej czymś rokował ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
poza tym nie wiem, jak można je było ocenić niżej niż Wstyd ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
Edytowane przez Otherwoman dnia 27-06-2015 13:11 |
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/maze_logo_av[34].png)
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 27-06-2015 13:42 |
|
|
Lion napisał/a:
mrOTHER napisał/a:
Kapitalizm robi swoje ![smiley](../images/smiley/pfft.gif) za PRL sztuka kwitla, dzis kwitna pieniadze. Wtedy spokojnie moznaby wrzucic polskie kino pod koniec swiatowego TOP10, a jakby brac pod uwage ostatnie 25 lat, to do TOP15 by bylo trudno bo pare krajow sie rozwinelo filmowo w miedzyczasie np. Korea, Chiny, Dania, Holandia, Austria, podczas gdy u nas najpierw byla sztuczna amerykanizacja kina w latach 90. a potem sztuczna europeizacja w latach 00. pod komenda UE i PO.
Dokładnie. Dlatego właśnie aktualnie najlepsze filmy tworzą Kubańczycy, Rosjanie, Chinole i Korea Północna
Na szczęście Polska tym filmem pokazuje, że jest szansa na pogoń za wymienionymi wyżej filmowymi mocarstwami ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
O co ci chodzi? ![smiley](../images/smiley/shock.gif)
![](http://i1.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/017/215/Ironic._My_stupid_attempt_at_a_new_meme._I_tried_4bafa6_3552920.jpg)
The maze isn't meant for you... |
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 27-06-2015 14:55 |
|
|
Big Bang
Jak dla mnie film o kilka poziomów lepszy od Rozmów. Tutaj też był tylko dialog, ale po pierwsze większa ilość postaci (i lepszych!), a po drugie to temat i przebieg rozmów dużo ciekawszy.
Film można podzielić na 2 części.
Pierwsza to pojawienie się kosmitów i przygotowania do ich przybycia. Ta część była słabsza. Rozmowy miały humorystyczny wydźwięk, ale poza uśmieszkiem raz na jakiś czas, nie wywołały niczego więcej. Mieliśmy przedstawiane kolejne postaci i podoba mi się ich różnorodność. Najbardziej w tej części męcząca była taka senność i powolność postaci. Na początku podobało mi się to, ale poźniej było tak trochę mozolnie i nijako, co wywoływało nudę. W trakcie tej części oceniałem film na takie mniej więcej 6, bo trochę średniego humoru na więcej nie zasługiwało.
Druga część dla mnie to pojawienie się Pana Kazimierza/pastucha. I nie chodzi mi tylko o jego postać, ale o ogólną zmianę klimatu. Z dyskusji na temat wódki i wyboru osoby do przemawiania, rozmowa zeszła na poważniejsze tematy, ogólnie o ludzkości. Padło kilka naprawdę mocnych tekstów, np. o mydle. Właśnie za tę część podnoszę ocenę do 7. Niestety trwało to za krótko, w stosunku do reszty.
Podoba mi się pomysł postawienia prostych, zwykłych ludzi przed poważnym i niewyobrażalnym problemem.
I fajne ustawienie kamery. Tak od frontu aktora, że mówili oni wprost do kamery w zasadzie.
Całkiem niezły film. Spodziewałem się komedyjki o kosmitach, a dostałem dramacik z refleksją. 7/10
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 27-06-2015 15:08 |
|
|
(i lepszych!
z tym bym polemizowała ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
Całkiem niezły film. Spodziewałem się komedyjki o kosmitach, a dostałem dramacik z refleksją.
no oczywiście, ja sie zaczęłam w czasie seansu zatanawiac, dlaczego to w ogóle jest SF, skoro to jest zwykły dramat/komedia
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 27-06-2015 15:23 |
|
|
Zobaczymy czyj film zyska uznanie u innych! ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 27-06-2015 15:29 |
|
|
spoko, na filmewbie mają taką samą ocenę ![smiley](../images/smiley/grin.gif)
|
|