Autor |
RE: Filmy |
Flaku
Użytkownik
Postać: Żyd
|
Dodane dnia 12-06-2015 13:41 |
|
|
Coś za bardzo zgodni jesteśmy w tych ocenach
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 12-06-2015 13:42 |
|
|
Umbastyczny napisał/a:
PS: Idę dziś wieczór na Jurassic World <3
super
ja idę dopiero we wtorek...
Coś za bardzo zgodni jesteśmy w tych ocenach
No pierwszy raz chyba
We are all evil in some form or another, are we not?
Edytowane przez Otherwoman dnia 12-06-2015 13:42 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 12-06-2015 14:12 |
|
|
Acha: co to akcyjniaków. Więc ja mam generalnie neutralny stosunek. Czasem lubię obejrzeć film dla akcji i efektów specjalnych i dlatego idę na Jurassic Word. Fajnie, jeśli dodatkowo interesuje mnie tematyka (dinozaury ), ale nie jest najważniejsza rzecz w filmie i właściwie średnio przepadam, jeśli film charakteryzuje sie jedynie akcją i niczym więcej - wtedy mnie paradoksalnie to nudzi. Do tego raczej nie zdarza sie, by film akcji mógłby trafić do moich ulubionych.
To jest trochę tak, że czasem jak mam ochotę na kaszankę, to ją jem, ale da się bez niej żyć
Jakie warunki spełniają filmy, które dotychczas oglądaliśmy:
Enid
- aktorstwo - ja mogę Helenę oglądać na okragło, przewijac sceny i znów oglądać, taki film, nawet z mizerną fabułą mnie nie znudzi.
- mocno zarysowana, wyrazista postać (niestety tylko jedna)
- spory nacisk na psychologię owej postaci
Non-Stop
- właściwie nic, jedynie kaszanka akcja i trochę tajemniczości na początku (klimat)
Wstyd
- niestety nic
Zapach kobiety
- znowu aktorstwo i mocna postać (co idzie w parze)
- trochę psychologii i trochę moralnych pogadanek
- nieco dystansu do świata i humoru
Filozofowie
- moralne pogadanki, analiza różnego rodzaju postępowania, rozum vs uczucia
- mega dystans i brak realizmu to największy plus
- klimat dośc neutralny, ale w miarę spoko
Miasto Boga
- dystans (wszyscy zabijają wszystkich i w dodatku jest to śmieszne)
- klimat dobrze zrobiony, ale akurat nie do końca w moim guście (osobiście średnio przepadam za klimatami slumusów, dilerów itp)
- zatarcie granicy między tym co właściwe, a tym co nie (znowu lekkie podejście do kwestii moralnych)
--------------
inne znane dziełka, które spełniają moje warunki:
- Lost
- Harry Potter
- Królestwo
- Twin Peaks
- Mistrz i Małgorzata
W tych powyżej jest właściwie to wszystko
filmy Tima Burtona
Piraci z Karaibów
- jest prawie wszystko, ale brakuje jednak trochę głębszej analizy, są dość mocno powierzchowne
Gra o Tron
- jest jeszcze mniej, ale rekompensuje sobie znaczną ilością dewianctwa
|
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 12-06-2015 16:22 |
|
|
okej, teraz to jaśniejsze dla mnie
a mrO, film dzisiaj albo wpierdol i wypierdol z klubu
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Postać: Wojciech Janusz
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 12-06-2015 18:02 |
|
|
Obejrzałem Miasto Boga jako prawie ostatni i trochę szkoda, że się ociągałem gdyż początkowo miałem mieszane uczucia co do tego filmu. Pozytywnie się jednak zaskoczyłem.
Historia przez większość czasu toczyła się sprawnie i pokazywała powiązania między poszczególnymi bohaterami. Podobnie jak inni uważam, że główny bohater nie był głównym bohaterem lecz był nim Mały Ze. Jego historia toczy się w każdej części filmu i pokazuje jak na prawdę życie w takim miejscu jest bezsensu.
Do końcówki filmu miałem dać 7, ale na koniec dostałem coś więcej. Zabójstwo Małego przez jakieś dzieciaki pokazało dobitnie jakie jest życie w fawelach. Intensywne, ale krótkie, a jedynym sposobem na wybicie się jest chyba tylko sport bo akurat tu uczciwa praca nie popłaca gdyż uczciwy albo klepie biedę, albo ginie przypadkowo na ulicy podczas wojen gangów.
Podsumowując daje 8 gdyż film skłonił mnie do jakiejś refleksji i jest to też kino inne od tego, które ogląda się na co dzień. Oby więcej takich filmów w klubie i samemu też trzeba będzie poszukać czegoś europejskiego bo czegoś z Ameryki Południowej ciężko będzie znaleźć a za kinem wschodnim raczej nie przepadam. |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 12-06-2015 18:18 |
|
|
adi dobrze że 8 a nie jakieś frajerskie 7
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 12-06-2015 19:17 |
|
|
bo czegoś z Ameryki Południowej ciężko będzie znaleźć a za kinem wschodnim raczej nie przepadam.
No właśnie z Ameryki Południowej to akurat jest multum tych filmów
|
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 12-06-2015 20:47 |
|
|
Arletko a ty miej film przygotowany żeby jak mrO nie da, to dać o północy |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 12-06-2015 21:30 |
|
|
no ja mam od dawna
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 12-06-2015 21:52 |
|
|
mrOther to nawet tytułu filmu nie potrafi dać w terminie...
#braksłów #pożegnaniezklubem
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Postać: Cynthia Hickey
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 13-06-2015 00:08 |
|
|
Krótka recenzja, raczej nie zawiera spoilerów, ale jak ktoś się boi, to niech nie czyta.
Jurassic World
Ogólnie mam straszny sentyment do Parku Jurajskiego. To był mój ulubiony film w dzieciństwie. Mój tata go przegrał na VHS z pożyczonej kasety i oglądałem go w kółko i w kółko (choć może moi rodzice nie powinni mi go dawać jako małemu dziecku ).
No i nastawiony byłem przed filmem, że musi być cudownie, bo to Jurassic Park część 4, ale miałem jednak obawy, że te długie lata przerwy mogą mieć negatywny wpływ.
I film się zaczął.
I już orgazm na początku, bo zaczęli od TEJ muzyki. Aż ciary miałem, a muzyka komponowała się z pięknymi pejzażami, które rozpoznałem od razu jako Hawaje (oglądało się LOSTy xD), sprawdziłem i kręcili między innymi na Oahu.
Właśnie jako dla fana tego pierwszego filmu podobało mi się to, że film miał sporo nawiązań do tej pierwszej części, sporo rzeczy było zrobione analogicznie, można było rozpoznać odpowiadające sobie sceny itd. Może trochę odtwórcze, ale dla mnie robiło to mega klimat.
Dodatkowo podobał mi się nastrój filmu. Był taki "heheszkowy". Naprawdę często się głośno śmiałem, a to dziwne skoro teoretycznie powinienem się "bać", no ale i tak było spoko pod tym względem.
Najbardziej mi się nie podobało (i to już w spoilerze, bo niejako zdradza fabułę):
1. jak kurwa można tresować velociraptory? :C pojebało się im coś :<
2. jak kurwa można robić hybrydy dinozaurów? pojebało się im coś :<
To moje największe zarzuty.
Ogólnie park w pierwowzorze wydawał się bardziej dziki i pierwotny. W tej części park przypominał jeszcze bardziej jakieś centrum rozrywki, wszędzie było można wejść, wszędzie wszystko zobaczyć. Park teraz stracił swój pierwotny pazur i ludzie zachowywali się jak w mini zoo.
Same dinozaury wyglądały dla mnie ok. Nie znam się na tych technologiach, ale jak dla mnie podołali
Na minus jeszcze przewidywalność. W wielu scenach od razu wiedziałem co/kto, z jakiej strony, w którym momencie i co zrobi xD. Zresztą cała historia jest dość schematyczna i analogiczna do tej z pierwowzoru, ale mimo wszystko, jestem zadowolony z seansu.
Nawiązania do pierwszej części, humor, muzyka, widoczki, DINOZAURY <3. Ech, dobry film. Robię się sentymentalny chyba na starość...
Moja ocena to 8/10, ale takie miłe 8/10, z sympatią i serduszkiem <3. (choć jak oglądam filmy w kinie to zawyżam oceny i potem jak oglądam w domu drugi raz to się dziwię skąd taka dobra nota xD)
Naprawdę jestem usatysfakcjonowany tym co zobaczyłem. Nie zjebali tego, a mogli xD
PS: Oczywiście otworzyli sobie piękną furtkę na kolejne części .
Ot taka krótka recenzja. Więcej jak już wszyscy obejrzą i będzie dyskusja, bo nie chcę teraz spoilerów puszczać.
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam płonie kij w odbycie,
Tam pedziem będziesz snadnie. |
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 13-06-2015 01:19 |
|
|
A to się pierdolcie, o.
...No dobra, nie potrafię się obrażać
Mój wybór miał być następujący:
http://www.filmweb.pl/film/Bogowie-2014-694378
(spośród tych, których mam w znajomych - a np. Umby i adiego nie znalazłem - to widział go tylko Lion, o ile ocelot to Lion, zaś Flaku chciał zobaczyć)
Jakby co, od poniedziałku mam 4 dni wolne także wtedy nadrobię wszystkie filmy. Możecie też zawsze mnie wywalić. Feel free
The maze isn't meant for you...
Edytowane przez mrOTHER dnia 13-06-2015 01:20 |
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 13-06-2015 01:36 |
|
|
Dobry pomysł
Chcę to obejrzeć, ale pewnie w normalnych okolicznościach nastąpiłoby to za jakieś 2 lata. W końcu życiowa rola Kota i 31 miejsce w rankingu światowym według filmwebu (lol).
mrOTHER napisał/a:
Jakby co, od poniedziałku mam 4 dni wolne także wtedy nadrobię wszystkie filmy. Możecie też zawsze mnie wywalić. Feel free
Rozważymy tę sugestię.
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Postać: Wojciech Janusz
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 13-06-2015 01:41 |
|
|
mrOTHER napisał/a:
(spośród tych, których mam w znajomych - a np. Umby i adiego nie znalazłem - to widział go tylko Lion, o ile ocelot to Lion, zaś Flaku chciał zobaczyć)
jak można mnie tam nie odnaleźć? przecie mam tam taki sam nick jak tutaj |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 13-06-2015 09:19 |
|
|
Eh no nic, trzeba będzie znowu obejrzeć i wystawić 7 |
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 13-06-2015 09:41 |
|
|
mrOTHER napisał/a:
Zobaczymy jeszcze czy rzeczywiście nadrobisz i czy spiszesz się z recenzjami...
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 13-06-2015 13:08 |
|
|
adi1991 napisał/a:
mrOTHER napisał/a:
jak można mnie tam nie odnaleźć? przecie mam tam taki sam nick jak tutaj
Aaaahaha zmęczony byłem napisałem to, a później uświadomiłem sobie, że w sumie Ciebie nie szukałem ale zapomniałem sprawdzić...
Umbastyczny napisał/a:
mrOTHER napisał/a:
Zobaczymy jeszcze czy rzeczywiście nadrobisz i czy spiszesz się z recenzjami...
Mam się rozpisywać? Ok.
The maze isn't meant for you...
Edytowane przez mrOTHER dnia 13-06-2015 13:08 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 13-06-2015 13:29 |
|
|
Moja ocena to 8/10, ale takie miłe 8/10, z sympatią i serduszkiem <3. (choć jak oglądam filmy w kinie to zawyżam oceny i potem jak oglądam w domu drugi raz to się dziwię skąd taka dobra nota xD)
No bo jednak oglądanie dinozaurów na wielkim ekranie w 3D to jednak różnica z oglądaniem na monitorze
PS: Oczywiście otworzyli sobie piękną furtkę na kolejne części
No tak, 5 częśc chyba była nawet zapowiadana.
---------------------
Polski film
Spoko, ostatnio chyba Pokłosie oglądałam z polskich
Edytowane przez Otherwoman dnia 13-06-2015 13:29 |
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 13-06-2015 15:14 |
|
|
Oglądałem w 2D, nie przepadam za 3D.
A polski film, ech, mam wybrany polski na moją następną kolejkę i liczyłem, że będę pierwszy .
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 13-06-2015 17:13 |
|
|
Umbastyczny napisał/a:
Oglądałem w 2D, nie przepadam za 3D.
A polski film, ech, mam wybrany polski na moją następną kolejkę i liczyłem, że będę pierwszy .
A myślałam, że dasz Ludzką Stonogę
|
|