Mistrz Przetrwania

Strona Główna ::  Forum ::  Szukaj
Lutego 19 2025 21:24:38 

Nawigacja

Menu główne
Strona Główna
Forum
Szukaj

Mistrz Przetrwania
Podsumowanie MP
Co to jest?
Zasady
Rozbitkowie Online
Gości Online: 7
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 550
Najnowszy Użytkownik: ofysa
Wątki na Forum

Najnowsze Tematy
Książki
Seriale
Filmy/Klub Filmowy ":o"
TOP 5
moja pani od literat...

Najciekawsze Tematy
Wyspa [9992]
Obóz Tamtych [6587]
Zabawa w telepatię [5441]
HAWKINS [3604]
ZLOsT [3580]
Last Seen Users
Umbastyczny01:34:32
Otherwoman 2 weeks
mrOTHER 3 weeks
sayid jarrah 6 weeks
Michal14 weeks
Lion15 weeks
Lincoln21 weeks
Flaku23 weeks
Isabelle25 weeks
chlaaron42 weeks
Wyszukiwarka

Zobacz Temat
Mistrz Przetrwania | Inne | HydePark
Strona 3 z 3 < 1 2 3
Autor RE: Oglądamy Królestwo
Lion
Użytkownik

Postać:
shimano

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 11-02-2016 00:10
faktycznie odcinek spokojniejszy.. być może najsłabszy jak dotąd, co nie znaczy, że słaby, nie znaczy nawet, że dobry, bo wciąż był co najmniej bardzo dobry smiley 8/10
podobała mi się "pogoń" w archiwum i ta muza w tle smiley spoko była wyprawa Buldera w półśnie, faktycznie to rozwiązywanie zagadki za pomocą podświadomości to kolejna inspiracja twin peaks. cóż, nie wiem czy bulder drusse i ten łysy zginą w katastrofie, nigdy nic nie wiadomo. aha, tak wgl to ostatnio napisałem, że w tym serialu są sam pojebane postacie. Otóż Drusse wydaje mi sie z nich wszystkich najnormalniejsza, mimo, że to ona ma etykietke starej baby z zapędami spiritystycznymi, ale w każdym razie jej zachowanie nie jest psychopatyczne, idiotyczne albo infantylne jak u innych. a i jeszcze takie skojarzenie, że to jest szpital zwykły, a sprawia oczywiście wrażenie psychiatryka (z resztą psychiatryk to mało powiedziane) smiley poza tym w odcinku dużo absurdalnych tekstów i wydarzeń jak zwykle. Co do Braciszka to nie mam pojęcia jak to się zakończy, o ile wgl się zakończy, licze na mocny na finał tak czy siak smiley
Edytowane przez Lion dnia 11-02-2016 00:11
zagubieni24.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Lion
Użytkownik

Postać:
shimano

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 11-02-2016 02:29
no i cóż finał nie był do końca taki jak się spodziewałem smiley zostaje dosłownie urwany w decydującym momencie, aby przypadkiem nie odpowiedzieć na żadne pytania, myślałem, że jednak cokolwiek się rozwiąże i z tego względu mam straszliwy niedosyt, tym bardziej, że nie ma dalszego Riget (oprócz tej niby amerykańskiej wersji, ale nie wiem co to i zastanawiam się czy to oglądać).
co do wydarzeń odcinka, to moim zdaniem nie były aż takie szalone, szczególnie w porównaniu do finału 1 sezonu smiley jest po raz kolejny kompromitująca szpital inspekcja, dziwna psychoterapia, wyścigi, mały wątek miłosny, niedoszła operacja, wyjście na jaw pokrewienstwa bondo i buldera, wysłanie mony w pizdu, doktorka, która okazuje się być jakimś demonem, gonienie się po całym szpitalu, sataniści i oczywiście loża.. no i śmierć Braciszka, który po prostu umarłm chociaż akurat podobała mi się problematyka, która unosi się w powietrzu, czyli eutanazja czy tragizm wyboru.. Natomiast o ile ciągle był zachowany niepowtarzalny klimat i poziom typowy dla Królewstwa, to jako finał odcinek oczywiście nie zdał egzaminu, bo zostawia mnie z niczym i te wszystkie ciekawe wątki ocenia się trochę inaczej gdy wiadomo, że do niczego nie prowadzą. Wiadomo, że Trier chciał inaczej, ale trzeba ocenić to co jest.

moje oceny:
1x01 - 9
1x02 - 8.5
1x03 - 9
1x04 - 9.5

Średnia za odcinki kosmiczna, bo nawet 1,2 sezon Losta czy Twin Peaks się nie mogą równać. Dlatego wystawiam ocenę 10, bo niesamowicie mnie to wciągnęło, nawet oglądane 2-3 razy w krótkim okresie czasu.. zdaje sobie sprawe, że to tylko 4 odcinki, a sezony losta mają po 25 i jak to wgl porównać, ale znowu, po prostu oceniam to co jest.

średnie drugiego sezonu:
2x01 - 8.5
2x02 - 8.5
2x03 - 8
2x04 - 8.5

Ocene za sezon daje 9/10, klimat ciągle genialny, poziom minimalnie niższy i niedecydujący, natomiast jest nie do zaakceptowania, że na tym to się kończy smiley
zagubieni24.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Otherwoman
Administrator

Postać:
Trey

Administrator

Dodane dnia 11-02-2016 22:23
2x04 Pandemonium

Kolejny, zakręcony, genialny finał smiley

Ile razy bym go nie oglądałam, strasznie cierpię z powodu tego, iż urywa się w TAKIM miejscu... smiley

Sam odcinek bylo może minimalnie słabszy od 1 finału, jeśli w ogóle. Oczywiście został utrzymany poprzedni schemat. Ciekawi mnie, czy kolejne części tez miały być według schematu Królestwa I i II.

Odcinek jak zwykle zaczyna sie samochodem Helmera, który tym razem zostaje jż doszczętnie zniszczony smiley

W całym odcinku dużo było było gadania o problemie dobro jednostki vs dobro ogółu. W sumie podoba mi się przedstawienie tego zagadnienie w takiej groteskowej formie, zamiast w pełni wzniosłej, co często ma miejsce.

Drugim zagadnieniem była oczywiście eutanazja. Tutaj mamy dwie postawy - Judith, która spełnia prośbę Fryderyka (lol), czyli eutanazja w wersji humanitarnej oraz Krog - eutanazję w wersji eugeniki, czyli E-Aktion w III Rzeszy. No a jak jesteśmy już przy nazi, to przypomniało mi sie to nagranie z Cannes, które kiedyś mremka wrzuciła na forum:
https://www.youtube.com/watch?v=QpUqpLh0iRw
(o, i Kirsten Dunst obok, jaka szczupła w porównaniu z Fargo ;p)

Co do eutanazji w wersji Judith, to tu tez jest ciekawy wątek śmierci na własnych zasadach. Bo Braciszek/Fryderyk nie godzi się na zastrzyk. Woli zostać uwolniony z więzów w sensie dosłownym i przenośnym. To mi się, może trochę odlegle, skojarzyło też z 1 sezonem Fargo i opowieścią o niedźwiedziu w sidłach.

sataniści, jak zwykle fajny wątek

z humorystycznych elementów to teks o loży masońskiej i kucie szatana:
- co uprawiają?
- kult szatana
- A już myślałem, że jakiś sport. Na to bym się nie pisał

albo "sądzę, że ciemna strona wymaga choć minimum inteligencji"
zabawne też było porównwanie hierarchii w piekle do hierarchii w szpitalu
no i oczywiście klasyczna inspekcja

smiley

Zakończenie oczywiście mega. Podobało mi się, że Drusse zaczęła swoją przygodę w windzie i teraz ją kończy w tym samym miejscu. Świetny był też Śmierć w samochodzie. No i Krok i zasilanie awaryjne. Tu znowu mam odległe skojarzenie, tym razem ze Lśnieniem (książkowym) i Jackiem Torrancem (Krogowi podobnie odwaliło) oraz zadaniu które dostał i które polegało na pilnowaniu pieca.

ale nie wiem co to i zastanawiam się czy to oglądać

To jakiś syf. Mam książkę na podstawie tej amerykańskiej wersji i chyba Lost i filozofia jest już ciekawsze od tego.

doktorka, która okazuje się być jakimś demonem

A ja nawet tego nie pamiętałam. Ciągle wydawało mi się, że to Krog... Ale w sumie zbyt wiele na niego wskazywało i byłoby to zbyt oczywiste...

klimat ciągle genialny, poziom minimalnie niższy i niedecydujący, natomiast jest nie do zaakceptowania, że na tym to się kończy

Tak jak pisałam w topce - jego największą wadą jest to, że nie ma zakończenia... smiley Gdyby je miał, najprawdopodobniej były na pierwszym miejscu przed Lost smiley

Odcinkowi daję 9/10

Ale sezonowi zostawię już tę 10, nie na co dzień trafia się na takie seriale smiley

We are all evil in some form or another, are we not?
GG: 7594540 zagubieni24.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
adi1991
Użytkownik

Postać:
Wojciech Janusz

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 11-02-2016 22:27
Lion lub Other napiszcie mi proszę jak możecie bez spoilerów jaki jest sezon II w stosunku do I. Chodzi mi o zakręcenie, dziwne wątki itp.(na tyle mnie znacie by określić jak zareaguję na pewne rzeczy) gdyż zastanawiam się czy oglądać II sezon czy sobie odpuścić.

Pozdrawiamsmiley
Wyślij Prywatną Wiadomość
Otherwoman
Administrator

Postać:
Trey

Administrator

Dodane dnia 11-02-2016 22:34
lol oglądaj...
jak dla mnie jest porównywalny pod względem zakręcenia i dziwnych wątków, choć może z jednej strony jest odrobinę bardziej zakręcony, a z drugiej jest też więcej poważnych tematów typu dobro i zło itp. ale w sumie poziom całego Królestwa pod kątem klimatu jest raczej podobny smiley

Niech Lion się wypowie, bo ja nie wiem sama ;p

Edytowane przez Otherwoman dnia 11-02-2016 22:36
adi1991
Użytkownik

Postać:
Wojciech Janusz

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 12-02-2016 00:11
2x01

Nudno było. Jak już się człowiek oswoił z serialowymi duchami to jakoś mnie zaczęło nudzić. Stig troszkę też spuścił z tonu choć rozważania nad tym czy kupa tonie czy pływa były urokliwe. Co do wątku z "dzieckiem" to nadal panuje u mnie bardziej obrzydzenie z oglądania tego niż ciekawość co z tego wyniknie(tak w ogóle to coś gada po kilku dniach a dwójka lekarzy jak gdyby nigdy nic nic z tym nie robi).
Otherwoman
Administrator

Postać:
Trey

Administrator

Dodane dnia 12-02-2016 12:54
adi, widze popadasz ze skrajności w skrajność smiley

adi1991
Użytkownik

Postać:
Wojciech Janusz

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 13-02-2016 23:58
2x02

Coraz bardziej zaczyna nudzić. O ile w 1. sezonie, mimo niedociągnięć były chociaż śmieszne i oryginalne wstawki to teraz nawet Helmer traci powoli urok. Do tego ta akcja z tym "dzieckiem". No rozumiem, że to serial, von Trier itd. ale żeby nikt z bohaterów nie kapnął się że coś jest z tym nie tak?
Otherwoman
Administrator

Postać:
Trey

Administrator

Dodane dnia 14-02-2016 00:27
lol najbardziej powalony i mój ulubiony odcinek tego sezonu cię znudził? smiley

adi1991
Użytkownik

Postać:
Wojciech Janusz

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 16-02-2016 00:08
Obejrzałem całość i przyznaję rację w tym, że szkoda, że się urwał w takim momencie. Ostatni odcinek trochę podniósł poziom sezonu, ale jako, że jest całościowo słabszy od 1. muszę dać 6.

Z scen, które mi się podobały w odcinku to na pewno wizyta śmierci. Nie wiem czemu, ale zrobiła na mnie największe wrażenie. Dalej ciekawa reakcja Bondo. Ta pierwsza i późniejsza. Helmer również trzymał poziom. Z tego co mi się nie podobało to Krogshoj(czy jak tam się to pisze). Taka zmiana z dupy dla mnie trochę naciągana.
Strona 3 z 3 < 1 2 3
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w Shoutboksie.

Umbastyczny
01/02/2025 14:04
jasne rozumiem, bardzo mi przykro

Otherwoman
01/02/2025 10:05
postaram się dziś coś napisać, jak wrócę z pracy, ale nie na sto procent, bo jeszcze sporo rzeczy trzeba ogarnąć...

Otherwoman
01/02/2025 10:01
ja potem coś napiszę, bo wczoraj zmarła moja babcia i miałam raczej ciężki dzień...

Otherwoman
01/02/2025 10:00
kontynuujmy klub smiley

Otherwoman
01/02/2025 09:58
jestem smiley

Umbastyczny
01/02/2025 09:10
Arletam! Przybywaj!

Umbastyczny
29/01/2025 05:57
smiley

mrOTHER
28/01/2025 21:42
smiley

Otherwoman
08/01/2025 15:50
smiley

Umbastyczny
05/01/2025 19:50
smiley

sayid jarrah
04/01/2025 21:02
ok

Otherwoman
27/12/2024 20:13
56 gości online aha

Umbastyczny
25/12/2024 10:32
smiley

Otherwoman
24/12/2024 18:20
smiley

Umbastyczny
30/11/2024 09:22
smiley

Otherwoman
29/11/2024 20:00
coś długo mnie nie było smiley

mrOTHER
06/11/2024 20:44
smiley

Umbastyczny
02/11/2024 18:52
Lją smiley

Otherwoman
02/11/2024 18:31
może dołączysz do naszego klubu książkowego? smiley

Lion
02/11/2024 17:57
widze ze oprocz tego flaku sie zesraku 3 miesiace temu dobra wszystkie najwazniejsze info nadrobione do zoba w 2047

Archiwum