Autor |
RE: Tematy okołopotterowskie (Slytherin rules :p) |
mrOTHER
Mistrz Gry
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/maze_logo_av[34].png)
Mistrz Gry
![](../infusions/wob_rank_system/images/admin_star.gif)
|
Dodane dnia 22-05-2016 00:37 |
|
|
A w jakiej formie to będzie napisane? Dramatu? ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
The maze isn't meant for you... |
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/photo[4].jpg)
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif)
|
Dodane dnia 22-05-2016 13:29 |
|
|
Dramatem to wg mnie jest sam pomysł na rozciąganie tej zamkniętej całości jaka były części 1-7. Ale tak, będzie to dramat. Ciekawe czy pojawia się jakieś fanowskie adaptacje na prozę. może zorganizujemy taki projekt ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
Edytowane przez Faraday dnia 22-05-2016 13:29 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/helena_bonham_carter_in_harry_potter_and_the_half-blood_prince_6[14].png)
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 22-05-2016 15:13 |
|
|
Faraday napisał/a:
Dramatem to wg mnie jest sam pomysł na rozciąganie tej zamkniętej całości jaka były części 1-7. ![smiley](../images/smiley/grin.gif) Ale tak, będzie to dramat. Ciekawe czy pojawia się jakieś fanowskie adaptacje na prozę. ![smiley](../images/smiley/pfft.gif) może zorganizujemy taki projekt ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
nom i przerobimy też na MP ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
![](https://i.ibb.co/YWVwpGw/belcia.jpg)
We are all evil in some form or another, are we not?
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/55[18].jpg)
Postać: Wojciech Janusz
Mistrz Przetrwania
![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif)
|
Dodane dnia 22-05-2016 17:39 |
|
|
liczy się tylko kasa, czasem to ja się dziwię czemu pisarze co mają kasy jak lodu(a taka Rowling to ma jej tyle, że jej praprawnuki tego nie wydadzą) dalej rozdrabniają swoje najlepsze dzieła na drobne |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/seagif26[3771][3771][3771][19].gif)
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 22-05-2016 18:01 |
|
|
to prawda, że w dzisiejszej sztuce jest więcej biznesu niż sztuki, ale adi przecież jesteś gorącym zwolennikiem kapitalizmu/wolnego rynku, więc nie do końca rozumiem akurat twoje pretensje Im więcej do powiedzenia mają wszelkiego rodzaju producenci, cwani sponsorzy i biznesmeni, którzy rozmawiają za zamkniętymi drzwiami i widać ich tylko przez szyby cudownych szklanych domów, tym mniej do powiedzenia mają ludzie, którzy naprawdę dbają o tak abstrakcyjną i niepoliczalną rzecz jaką jest muzyka, film itp. To są dwie przeciwstawne siły- albo coś jest po to żeby inspirowało czy wyrażało coś prawdziwego no albo coś jest żeby zmaksymalizować zyski ze sprzedaży wszystkiego, bez różnicy czy to będą ciastka, krzesła, czy filmy/książki/płyty. W sytuacji gdyby pieniądze nie istniały, nie tyle co by nikt nie robił szmiry (oczywiście to już abstrahując zupełnie od Rowling), bo ludzie najwyraźniej kochają szmirę, ale nikt by się na tym nie był w stanie wzbogacić i wielu z tych ludzi by zrezygnowało z ingerowania w coś o czym tak naprawdę nie mają pojęcia, skoro tego materialnego zysku o który tak dbają i tak by nie mogli otrzymać. Moja filozofia jest prosta, a twoja jest dla mnie dość zagadkowa ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
Edytowane przez Lion dnia 22-05-2016 18:05 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/helena_bonham_carter_in_harry_potter_and_the_half-blood_prince_6[14].png)
Administrator
|
Dodane dnia 22-05-2016 18:02 |
|
|
To jest akurat dość proste, w tym artykule jest odpowiedź na to pytanie:
http://www.strefaczytacza.pl/2016/02/dlaczego-powstaje-harry-potter-8.html
Rowling sprzedała prawa autorskie, więc nie ona o tym decyduje i nawet nie ona jest autorką tej ósmej części (raczej spadła do roli konsultantki).
Edytowane przez Otherwoman dnia 22-05-2016 18:02 |
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 22-05-2016 19:04 |
|
|
Lion napisał/a:
to prawda, że w dzisiejszej sztuce jest więcej biznesu niż sztuki, ale adi przecież jesteś gorącym zwolennikiem kapitalizmu/wolnego rynku, więc nie do końca rozumiem akurat twoje pretensje ![smiley](../images/smiley/pfft.gif) Im więcej do powiedzenia mają wszelkiego rodzaju producenci, cwani sponsorzy i biznesmeni, którzy rozmawiają za zamkniętymi drzwiami i widać ich tylko przez szyby cudownych szklanych domów, tym mniej do powiedzenia mają ludzie, którzy naprawdę dbają o tak abstrakcyjną i niepoliczalną rzecz jaką jest muzyka, film itp. To są dwie przeciwstawne siły- albo coś jest po to żeby inspirowało czy wyrażało coś prawdziwego no albo coś jest żeby zmaksymalizować zyski ze sprzedaży wszystkiego, bez różnicy czy to będą ciastka, krzesła, czy filmy/książki/płyty. W sytuacji gdyby pieniądze nie istniały, nie tyle co by nikt nie robił szmiry (oczywiście to już abstrahując zupełnie od Rowling), bo ludzie najwyraźniej kochają szmirę, ale nikt by się na tym nie był w stanie wzbogacić i wielu z tych ludzi by zrezygnowało z ingerowania w coś o czym tak naprawdę nie mają pojęcia, skoro tego materialnego zysku o który tak dbają i tak by nie mogli otrzymać. Moja filozofia jest prosta, a twoja jest dla mnie dość zagadkowa ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
Ale ja nie mam pretensji, że w sztuce jest więcej biznesu niż sztuki(choć to też mi się średnio podoba ale rynek jest jaki jest) tylko dziwię się ludziom takim jak Rowling, że za kasę, której mają już i tak tyle, że nie są w stanie jej wydać sprzedają swoje dzieła. Rozumiem, że z początku trzeba się wybić, ale ja piszę właśnie o takich artystach co mają już wyrobioną markę i za kolejne pieniądze, których jak podkreślam i tak nie są w stanie wydać rozdrabniają się na drobne. Poza tym ja nigdy nie patrzę na wszystko jedno wymiarowo. Jestem zwolennikiem "kapitalizmu/wolnego rynku" jak to określiłeś choć to oczywiście nie znaczy, że wszystko mi się tym podoba. Dobrym przykładem jest tu religia, ale nie będę tego rozpisywał bo jeszcze jakaś dyskusja wyniknie.
Co do zaś wyrażenia tego, że ludzie kochają szmirę to jak mogą jej nie kochać skoro dziś jakieś 60% ludzi to zwyczajni debile, a kolejne 20% ma co najwyżej przebłyski.
Nie zgodzę się jeszcze ze zdaniem "albo coś jest po to żeby inspirowało czy wyrażało coś prawdziwego no albo coś jest żeby zmaksymalizować zyski ze sprzedaży wszystkiego" bo można robić jednocześnie to i to. Trzeba mieć tylko jedną magiczną cechę, której zdecydowana większość ludzi nie ma w dzisiejszych czasach, a jest nią umiar.
Edytowane przez adi1991 dnia 22-05-2016 19:07 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 22-05-2016 19:16 |
|
|
Ale ja nie mam pretensji, że w sztuce jest więcej biznesu niż sztuki(choć to też mi się średnio podoba ale rynek jest jaki jest) tylko dziwię się ludziom takim jak Rowling, że za kasę, której mają już i tak tyle, że nie są w stanie jej wydać sprzedają swoje dzieła.
Tak jak pisałam, ani to jej dzieło, ani jej kasa. Owszem, coś z tego dostaje i ona, ale to głównie wydawca robi pieniądze, bo to jest jego sposób na biznes. Tymczasem od dawna wiadomo, że Rowling znaczną część pieniędzy płynących z HP przeznacza na organizacje charytatywne. Myślę, że ona sama znalazła się w średnio ciekawej sytuacji, z której ciężko wyjść. Nawet jeśli sama odmówi tworzenia czegokolwiek pod hasłem HP, to ci, którzy wykupili prawa i tak zrobią to na własną rękę, bo nie może im tego zabronić. Tymczasem nikomu dobrze się nie patrzy, jak ktoś inny partoli twój pomysł, więc z dwojga złego, woli wziąć w tym udział.
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 22-05-2016 20:01 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Tak jak pisałam, ani to jej dzieło, ani jej kasa. Owszem, coś z tego dostaje i ona, ale to głównie wydawca robi pieniądze, bo to jest jego sposób na biznes. Tymczasem od dawna wiadomo, że Rowling znaczną część pieniędzy płynących z HP przeznacza na organizacje charytatywne. Myślę, że ona sama znalazła się w średnio ciekawej sytuacji, z której ciężko wyjść. Nawet jeśli sama odmówi tworzenia czegokolwiek pod hasłem HP, to ci, którzy wykupili prawa i tak zrobią to na własną rękę, bo nie może im tego zabronić. Tymczasem nikomu dobrze się nie patrzy, jak ktoś inny partoli twój pomysł, więc z dwojga złego, woli wziąć w tym udział.
No głównie wydawca robi pieniądze, ale nie chce mi się wierzyć, że Rowling musiała sprzedawać mu prawa do książek by wyżyć bo jej majątek to pewno kilkadziesiąt milionów funtów. Sama sobie winna. Poza tym zawsze mnie bawi gadka o celach charytatywnych gdzie kwoty są faktycznie spore dla zwykłych ludzi, ale przy majątkach bogaczy to wygląda tak jakbyśmy wrzucili do puszki WOŚP 20 zł. |
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/photo[4].jpg)
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 22-05-2016 20:18 |
|
|
adi1991 napisał/a:
jej majątek to pewno kilkadziesiąt milionów funtów.
Raczej kilkaset. W 2008 roku wyceniano jej majątek na 740 mln a w 2012 na 560 mln funtów. Ale pewnie spora część z tego to prawa niematerialne do marki HP. A tu sprawa jest prosta - nic się nie dzieje w świecie HP to zainteresowanie nim spada a więc majątek JK też się kurczy. ![smiley](../images/smiley/ok.gif) |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 22-05-2016 20:21 |
|
|
W tym artykule jest napisane, dlaczego sprzedała. Postąpiła trochę lekkomyślnie, ale tego nie cofnie.
A co do jej twórczości, to kolejne książki sprzedawane są jako bestsellery, więc nie sądzę, by narzekała na brak kasy. Zresztą to co już zarobiła, starczy jej do końca życia.
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 28-06-2016 22:05 |
|
|
opis szkoły w Ilvermorny z Pottermore ![smiley](../images/smiley/shock.gif)
http://www.strefaczytacza.pl/2016/06/ilvermorny.html
ten dom stworzony przez mugola to pewnie odpowiednik Hufflepuffu ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
Edytowane przez Otherwoman dnia 28-06-2016 22:25 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 03-07-2016 18:18 |
|
|
![](https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/dc/2a/c0/dc2ac06841338505172edab92f27cee6.jpg)
lol ![smiley](../images/smiley/grin.gif)
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 10-07-2016 21:41 |
|
|
Macie konto na Pottermore? (pottermore.com)
Można tam sobie zrobić test na domy Hogwartu
https://my.pottermore.com/sorting-hat
wyszedł mi oczywiście Slytherin ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
i Ilvermorny
https://my.pottermore.com/ilvermorny-sorting
wyszedł mi Horned Serpent, czyli tak jak podejrzewałam ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
i różdżka
https://my.pottermore.com/wand
mi wyszedł orzech i włókno smoczego serca
to tak jak Bellatrix - przypadek? Nie sondzem ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
Edytowane przez Otherwoman dnia 10-07-2016 21:41 |
|
Autor |
panda
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/zrzut-ekranu-2019-05-22-o-14-1[70].png)
Postać: Cherrrie Swanson
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 10-07-2016 21:52 |
|
|
buk, pioro feniksa, 12 ½", unbending
dom: slytherin
ilvermorny: wampus bardzo ciekawe ![smiley](../images/smiley/shock.gif) |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 10-07-2016 22:22 |
|
|
slytherin?
a ty chyba nie wolałaś Ravenclaw?
PS. Jezu, jak patrze na ten avek Iren, to aż bym napisała posta Rileyem ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 10-07-2016 23:56 |
|
|
dom: Hufflepuff(takie zaskoczenie )
różdżka: Cedar wood with a unicorn hair core, 13 ½" and reasonably supple flexibility
Ilvermorny: Wampus
a jest jakieś wyjaśnienie odnośnie różdżek?![smiley](../images/smiley/shock.gif)
Edytowane przez adi1991 dnia 10-07-2016 23:59 |
|
Autor |
panda
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/zrzut-ekranu-2019-05-22-o-14-1[70].png)
Postać: Cherrrie Swanson
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 11-07-2016 15:53 |
|
|
w 90% testow wychodzi mi slytherin, na drugim Ravenclaw mozg mam z ravenclaw ale dusze ze slytherinu o ![smiley](../images/smiley/shock.gif) |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 11-07-2016 19:13 |
|
|
tam gdzieś jest tekst o znaczeniu różdżek, zara poszukam ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 11-07-2016 19:43 |
|
|
tu jest o rdzeniach:
http://www.strefaczytacza.pl/2000/07/rdzenie-rozdzek.html
a tu o drewnie:
http://www.strefaczytacza.pl/2000/02/drewno-rozdzkowe.html
|
|