Autor |
RE: Filmy/Klub Filmowy ":o" |
Otherwoman
Administrator
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 22-03-2021 14:44 |
|
|
2. Otherwoman
https://www.filmweb.pl/user/Otherwoman
film powinien być NIEOBEJRZANY przez wszystkich członków Klubu
Czy to dotyczy osoby, która film podaje? Bo może ktoś sam chce przypomnieć sobie film, który już oglądał.
We are all evil in some form or another, are we not?
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Postać: Cynthia Hickey
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 22-03-2021 15:19 |
|
|
Eh, jeśli sama chcesz dać film, który widziałaś to spoko moim zdaniem, dopóki inni nie widzieli. Chyba, że ktoś widział, ale też się dogadacie, że ta osoba jest chętna na rewatch.
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam płonie kij w odbycie,
Tam pedziem będziesz snadnie. |
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 23-03-2021 08:28 |
|
|
Ja mogę. Ale znając mnie to liczcie to jako pół zgłoszenia |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 23-03-2021 12:09 |
|
|
Faraday napisał/a:
Ja mogę. Ale znając mnie to liczcie to jako pół zgłoszenia
Te, Fred Flinston, przyjąłbyś zaproszenie na filmwebie które ci wysłałem z pół roku temu xD |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 23-03-2021 19:39 |
|
|
Faraday napisał/a:
Niby prawnik, a nie umie zrobić poprawnego zgłoszenia do klubu filmowego
|
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 23-03-2021 22:18 |
|
|
2.5. Faraday
https://www.filmweb.pl/user/5pm
Lion napisał/a:
Faraday napisał/a:
Te, Fred Flinston, przyjąłbyś zaproszenie na filmwebie które ci wysłałem z pół roku temu xD
Masz jakiś dziwaczny nick, więc zignorowałem |
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 26-03-2021 21:13 |
|
|
Stary link nie działa chyba dlatego, że to był mój arkusz, a robiłem porządki w swoich kontach googlowych. Zobaczcie tu
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1YI46QGi0HMsaw5dal-2OAFsTQaHwnlBFFl6wtexi7Ys/edit?usp=sharing
The maze isn't meant for you... |
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 27-03-2021 10:38 |
|
|
Przypominam o zapisywaniu się do Klubu
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 28-03-2021 18:00 |
|
|
Mimo małej ilości chętnych, proponuję zacząć pierwszą rundę, najwyżej zrezygnujemy.
Wylosowałem kolejność:
1) Otherwoman
2) Faraday
3) Umbastyczny
Arletam, daj film
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 28-03-2021 21:19 |
|
|
To może coś oscarowego, bo na czasie:
Nomadland
https://www.filmweb.pl/film/Nomadland-2020-837168
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 02-04-2021 20:02 |
|
|
Nomadland
Gdybym miał podsumować ten film jednym słowem byłby to wyraz "dobry". Jest to na pewno solidny, poprawnie zrealizowany, dający do myślenia obraz. Nie wyróżnia się jednak niczym szczególnym na plus, nie wzbudził moich zachwytów.
Historia głównej bohaterki nie jest sama w sobie porywająca, ale trzeba przyznać, że skłania do refleksji i gra trochę na emocjach. Osobiście nie nadawałbym się do takiego życia, bez stałej pewnej pracy, bez dachu nad głową itd. Jestem jednak skłonny zrozumieć osoby, które decydują się na coś takiego. W filmie były też właśnie poruszone kwestie zarobków, kredytów, pracowania do oporu przez co nie ma się czasu na życie.
Główna bohaterka mnie nie porwała nijak, inne postacie też tak sobie. Na plus ładne obrazki/ujęcia. A największy plus za muzykę. Bardzo mi podpasowała i nawet planuję jeszcze sobie przesłuchać na spokojnie i coś wybrać do swojej playlisty.
Nie oglądałem innych filmów nominowanych do Oscara, ale jeśli Nomadland będzie najlepszym filmem roku to trochę średnio.
7/10 (wahałem się między 6 i 7) - dobre i nic więcej
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 02-04-2021 20:45 |
|
|
PS: W trakcie filmu sobie myślałem, że ten soundtrack dobry i nawet sobie myślałem, kurde brzmi jak Ludovico Einaudi. I co? On komponował do Nomadland <3 Polecam tego Pana wszystkim, a najbardziej jego "Divenire".
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-04-2021 11:55 |
|
|
PS2:
Link od mrO działa:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1YI46QGi0HMsaw5dal-2OAFsTQaHwnlBFFl6wtexi7Ys/edit?usp=sharing
Dołożyłem póki co tabelkę wstępną na tę edycję klubu (o ile coś z tego wyjdzie ). Potem można dodawać miejsca, wykresy, jakieś dodatkowe statystytki.
@Otherw - podmienisz w pierwszym poście link?
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 03-04-2021 15:09 |
|
|
@Otherw - podmienisz w pierwszym poście link?
Yep
Ja już mam na dysku, dziś powinnam obejrzeć
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 03-04-2021 21:20 |
|
|
Nomadland
Po pierwsze, i chyba najważniejsze, film porusza pewną kwestię społeczną, która dla nas tutaj jest dość egzotyczna. W USA natomiast taka sytuacja, jak w przypadku
głównej bohaterki, dotyka mnóstwa ludzi, którzy zostają bez dachu nad głową. Samo Los Angeles wygląda jak Indie, gdzie ludzie po prostu śpią na ulicy. Mieszkanie w
kamperach to też jest tam oczywiście normalka. Niestety, tak wygląda amerykański
kapitalizm. I zapewne nie z przypadku w filmie znalazł się słynny Amazon, którego pracownicy śpią w samochodach na parkingu.
Oczywiście są ludzie, którzy z wyboru prowadzą życie nomadów. Większość
jednak jest pozbawiona wyboru. Powiem, że tematyka kojarzyła mi się trochę z Gronami Gniewu, gdzie ludzie ładowali cały swój dobytek na ciężarówki i wyruszali w poszukiwaniu jakiejkolwiek pracy. Sam klimat jest też podobnie dołujący.
Druga kwestia to konwencja filmu, czyli kino drogi. Mam w stosunku do niego trochę mieszane uczucia. Lubię filmy o podróżach, i mam kilka naprawdę ulubionych (Perdita Durango, Dzikość serca, Prosta historia). W ogóle ten rodzaj fabuły wpisany jest chyba w tradycję amerykańską, bo jak słusznie w filmie było wspomniane, już od czasów pionierów ludzie prowadzili taki styl życia w drodze. Większość westernów to zresztą pokazuje (np. moje ukochane "Na południe od Brazos".
Niestety wiele filmów drogi ma to do siebie, że są po prostu... nużące. I do takich właśnie zalicza się Nomadland. Mimo naprawdę pięknych widoków (to jest to co uwielbiam w amerykańskich filmach drogi), z trudem zmęczyłam cały film. Ponadto zabrakło mi tam czegoś oryginalnego, wyjątkowego, wyróżniającego go na tle innych filmów drogi (bo są ich dziesiątki).
No ogólnie mam podobne odczucia, co Umba i tez mi wychodzi takie 6,5/10.
Osobiście nie nadawałbym się do takiego życia, bez stałej pewnej pracy, bez dachu nad głową itd. Jestem jednak skłonny zrozumieć osoby, które decydują się na coś takiego.
Myślę, że tutaj wielu ludzi pozostaje po prostu bez większego wyboru.
Główna bohaterka mnie nie porwała nijak, inne postacie też tak sobie.
No właśnie to jest ta aktorka z "Trzech bilbordów za Ebbing" i w tamtym filmie jakoś znacznie lepszą grała postać.
Nie oglądałem innych filmów nominowanych do Oscara, ale jeśli Nomadland będzie najlepszym filmem roku to trochę średnio.
Ja póki co widziałam tylko "Mank" i to też na takie 6/10. Mam nadzieję, że jest tam coś ciekawszego jeszcze
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 04-04-2021 22:14 |
|
|
Tak jak Arleta napisała na SB, podejrzewam, że mogę dać już film, bo pewien klubowicz nie nadrobi do północy
Film widziało wielu Mistrzów, ale akurat Otherw, ja i Fred nie, więc daję
https://www.filmweb.pl/film/Requiem+dla+snu-2000-9136
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam pedziem będziesz snadnie.
Edytowane przez Umbastyczny dnia 05-04-2021 11:45 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 05-04-2021 11:35 |
|
|
heh spoko i tak miałam ten film w planach
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 08-04-2021 20:02 |
|
|
Requiem dla snu
Film generalnie mi się podobał. Oczywiście największy plus muzyka Podobały mi się też ujęcia i różne zabiegi montażowe, na przykład takie szybkie przejścia przy ćpaniu.
Co do historii samych bohaterów. No cóż, było bardzo gorzko i smutno. Osobiście nie znam ludzi uzależnionych od narkotyków/lekarstw (alkoholu w sumie też nie, a na pewno nie do tego stopnia), więc nie do końca mogę stwierdzić na ile to wszystko było przedstawione realistycznie, ale wydawało się być i wywarło na mnie wrażenie.
Najmocniejsze emocje odczuwałem chyba, gdy Harry namawiał swoją dziewczynę, żeby zdobyła narkotyki przez seks. To już pokazuje taką mocną desperację. Wydaje mi się, że jednak jest różnica samemu zrobić coś takiego (jak później Marion), a co innego namawiać dla własnej korzyści (ok, wspólnej) kogoś najbliższego.
Ale generalnie najbardziej podobała mi się historia Sary. Po pierwsze była przedstawiona inaczej, na początku wręcz lekko humorystycznie. Po drugie jest to dla mnie smutniejsze, że była ona nieświadoma co się dzieje. Pozostali ćpali, bo "chcieli". A ona? Myślała, że bierze zwykłe leki na odchudzanie i z każdą dawką kopała sobie grób. Marion, Harry i Tyrone ćpali dla przyjemności, potem już byli na głodzie, chcieli na tym zarabiać itd. A Sara? Nawet nie wiedziała, że robi coś potencjalnie niebezpiecznego.
Film bardzo ładnie zrealizowany i generalnie na plus, ostatecznie daję 7. Przy Nomadland też było 7, ale tam 6/7, a tutaj 7/8, do 8 jednak zabrakło.
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 10-04-2021 14:00 |
|
|
z rekfijem dla snu najbardziej zapamiętałem scenę pod koniec: ass to ass, to pewnie dlatego, że jestem zwyrolem xD |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 10-04-2021 14:01 |
|
|
w ogóle zawsze mnie wkuriwał ten utwór przewodni z tego filmu bo on brzmi jakby był nagrywany żelazkiem i coś tam nie pasowało xD |
|