Autor |
RE: Filmy |
Umbastyczny
Użytkownik
Postać: Cynthia Hickey
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 15:25 |
|
|
Według kolejności zgłoszeń (Liona przesunąłem na koniec, bo chciał)
Zresztą kolejność w sumie totalnie nie ma znaczenia
1. Otherwoman
2. Umbastyczny
3. Flaku
4. adi1991
5. Amaranta
6. Lion
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam płonie kij w odbycie,
Tam pedziem będziesz snadnie. |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 15:34 |
|
|
MP-owy klub filmowy <3 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 03-05-2015 15:52 |
|
|
Lion napisał/a:
MP-owy klub filmowy <3
Ja to bym zrobiła jeszcze klub książkowy, ale ciężko byłoby zebrac ludzi
We are all evil in some form or another, are we not?
|
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 16:00 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Lion napisał/a:
MP-owy klub filmowy <3
Ja to bym zrobiła jeszcze klub książkowy, ale ciężko byłoby zebrac ludzi
Ja mam pewne zatargi z biblioteką, bo nie oddałem książek (m.in. Starcia Królów które ciągle odkładam) sprzed 0,5 roku i mam już kilkadziesiąt złotych kary ale może to byłaby dobra okazja, żeby się z tym ogarnąć, jakby co masz moje poparcie |
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 16:08 |
|
|
Klub Książkowy może być spoko, ale ogólnie jest to bardziej czasochłonne od Klubu Filmowego. Ale ogólnie pomysł jest na plus
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 18:58 |
|
|
ENID
Niewątpliwie jest to film, którego nie obejrzałbym nigdy z własnej woli. Mimo wszystko i tak był lepszy niż się spodziewałem.
Wiadomo, że to film biograficzny, a historia prawdziwej Enid nie była aż na tyle ciekawa, porywcza i fascynująca, żeby film wyszedł jakoś super i trzymał w napięciu.
Można jednak dobrze poznać charakter Enid, jej motywy itd., a to ważne w takiej produkcji.
Helenka Bonham Carter świetnie zagrała, to trzeba jej przyznać. Ogólnie Enid oceniam bardzo negatywnie jako człowieka (w przeciwieństwie do Arletkim chyba).
Oczywiście doceniam jej dążenie do celu, jej opór, silną wolę itd. Jednak za bardzo przedłożyła karierę nad inne wartości. Jeszcze o ile byłaby singlem to ok, ale ona chciała mieć męża, dzieci, a potem to wszystko olała i traciła na własne życzenie.
Wiadomo, że pewnie na jej charakter i życiowe wybory miał wpływ ojciec, a w sumie to jego odejście. Enid jest jednak mocno czarnym charakterem. To jak odcina się od braci, olewa chorą matkę, czy jak zachowuje się wobec mężów i dzieci - to wszystko jest mocno odpychające. Raczej nie da się jej lubić.
Najbardziej chyba przykre i smutne są jej relacje z własnymi dziećmi. Sceny gdy czyta innym dzieciom, albo gdy przychodzą te dzieciaczki z konkursu i jedzą galaretkę i ogólnie sam fakt, że pisze dla dzieci, mogą sugerować, że Enid to matka roku. Tymczasem kompletnie zaniedbuje dzieci, ignoruje się i pozbywa się córek z domu, gdy stają się niewygodne.
W sumie mimo całej tragedii sytuacji, to nie mogłem się nie śmiać ze sceny, gdy jej druga córeczka płacze w łóżeczku, a ta sobie przytula psa i jeszcze poucza męża, że nie wolno jej nosić, bo ją rozpieszczą. lol
Można powiedzieć, że karma ją dosięgła, bo w końcu została opuszczona przez bliskich i na dodatek chora.
PS: W sumie sprawdziłem ją na wiki, omg ile ona napisała tego wszystkiego
Film oceniłem 5/10 strasznie przygnębiający był
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 03-05-2015 19:52 |
|
|
No ja cię rozumiem. Ja bym przenigdy nie sięgnęła po ten film, gdyby nie Helena w głównej roli. Ja osobiście główną przyjemność czerpałam z oglądania jej na ekranie, więc rozumie, że jeśli ktoś nie jest takim fanem, to niekoniecznie może być zachwycony ;P
Filmy biograficzne raczej z reguły nie bywają jakoś specjalnie porywające i chodzi raczej o przedstawienie osobowości ludzi, o których jest mowa. Sama wcześniej np. nie wiedziałam o istnieniu takiej pisarki jak Enid Blyton. Dzięki temu filmowy już wiem i według mnie była ona ciekawa osobowością, raczej nietypową. No i faktycznie, jej dorobek jest imponujący.
Mnie aż tak ten film nie przygnębił. Raczej budziło moje zainteresowanie to, jak zareaguje na kolejną sytuację.
|
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 19:55 |
|
|
dopisuję się do klubu. tylko zaczynam oglądać od następnego filmu bo tego typu dramatów nie lubię...
Edytowane przez Faraday dnia 03-05-2015 19:57 |
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
Postać: Żyd
|
Dodane dnia 03-05-2015 20:02 |
|
|
Faraday napisał/a:
dopisuję się do klubu. tylko zaczynam oglądać od następnego filmu bo tego typu dramatów nie lubię...
Zrzeszone w tym klubie osobistości obowiązuje bezwarunkowy obowiązek oglądania wszystkich filmów (powinniśmy to spisać na papierze i podpisać krwią)
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 20:05 |
|
|
No dokładnie. Nie ma takiego wybierania, że jak ktoś poda "fajny" film to oglądamy, a jak coś nie w naszym typie to sobie pomijamy
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 03-05-2015 20:07 |
|
|
Ja też popieram panów powyżej. Bo inaczej to wspólne oglądanie traci sens. Wybrane filmy mozemy sobie oglądać sami
A w ogóle własnie przeczytałam, ze Enid Blyton jest najpopularnieszą pisarką w Wielkiej Brytanii i pobiła pod tym względem samą Rowling i Szekspira
Edytowane przez Otherwoman dnia 03-05-2015 20:12 |
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 20:08 |
|
|
Ok. To do kiedy jest czas na oglądanie?
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 03-05-2015 20:13 |
|
|
do piątku, murzynie
|
|
Autor |
agusia
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 23:08 |
|
|
Kolejna zajebista koncepcja, ale do tego klubu się nie dopiszę, bo mnie trochę przeraża oglądaie filmu, który z opisu kompletnie mi nie siada
Założyłam się z chłopakiem, że w dwa lata zrobię całe TOP500 na filmwebie [obecny stan: +\- 40], więc jeśli będziecie coś z rankingu oglądać, to z chęcią się dołączę do komentarzy
(przykładowo: Nikt nie rozumie tego, że Czarny Łabędź ssie, jakim cudem! ]
140 osób ginie rocznie od uderzenia papajem. |
|
Autor |
Amaranta
Użytkownik
Postać: Ana Middleton
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 03-05-2015 23:39 |
|
|
Wcale nie ssie, ale nie o tym..
Co do Enid, to muszę przyznać, że również sama nie sięgnałabym po ten film, chociaż nigdy wcześniej mi się nawet o uszy nie obił. Nie przeprzadam za biografiami i bardzo rzadko jakieś oglądam.
Film był nudny, a główna bohaterka okropnie irytująca. Helena wspaniale ją odegrała, bo w pewnym momencie nie mogłam patrzeć na jej twarz, mając ochotę uszkodzić w nieprzyjemny sposób.
Czy Enid była twarda? Raczej stwierdzam, że rozpuszczona, przez co tak dążyła do otrzymania wszystkiego co chciała (co sama także stwierdziła). Egoizm przemawiający przez Enid rozwalał wszystko co zdążyła zbudować. Z łatwością rujnowała sobie życie, chcąc więcej i szybko się nudząc. Już na wstępie, przy radiowym wywiadzie, gdzie nazywa siebie strażniczką moralności, można zauważyć jak bardzo zadufana w sobie była.
Swoich czytelników kochała zapewne tylko dlatego, że dawali jej poczuć jak ważna dla nich jest, jak podziwiana i ceniona. Gdy ktoś się przed nią nie płaszczył, był na straconej pozycji.
Film oceniam na 4/10 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 04-05-2015 13:57 |
|
|
Czy Enid była rozpuszczona? A kto niby ją rozpuścił? Ojciec zostawił ją wcześnie, a z matka miała złe stosunki, by także szybko ją opuścić.
Enid była (w sumie dokładnie tak samo jak Scarlett) wiecznym egoistycznym dzieckiem, które musi postawić na swoim.
|
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 04-05-2015 16:26 |
|
|
Przeboleję ten jeden film i też się dopiszę Tylko kolejne mają być ciekawsze!
(Jeśli chodzi o mnie, to im bardziej znane filmy, tym lepiej, bo ja ich obejrzałem NAPRAWDĘ mało)
I proponuję wklejanie zapisanych postów jednego dnia. Ale jak uważacie.
The maze isn't meant for you... |
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 04-05-2015 16:30 |
|
|
No moim zdaniem tak jest lepiej jak piszesz mr.
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 04-05-2015 16:30 |
|
|
każdy ma inny gust, dla niektórych ciekawa jest np Odyseja a dla innych nie
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 04-05-2015 16:47 |
|
|
Chodziło mi o to, że zgadzam się w kwestii wklejania postów w miarę równo.
Co do filmów, to wolę jak każdy wybiera co chce, bez żadnych odgórnych wytycznych.
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
|