Autor |
RE: Filmy/Klub Filmowy ":o" |
Lion
Użytkownik
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 04-11-2016 20:48 |
|
|
to za pamięci: zmienilem jakis czas temu underground z 9 na 8 bo obejrzałem Czas cyganów Kusturicy i podobał mi się na mocne 8 a nie był jakos specjalnie słabszy od Underground
i Arleta, szykujesz ten swój quiz, czy ci się odwidziało?
edit: wtf, setna strona klubu filmowego a pomyśleć, że jeszcze w zeszłym roku ten temat miał 6 stron
Edytowane przez Lion dnia 04-11-2016 20:51 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 04-11-2016 20:53 |
|
|
quiz dla jednej osoby?
Setna strona i taki spam, zamiast jakiejś porządnej recenzji...
PS. Ten temat może niedługo trafi do najciekawszych
We are all evil in some form or another, are we not?
Edytowane przez Otherwoman dnia 04-11-2016 20:54 |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 04-11-2016 20:56 |
|
|
przeciez wszyscy by wzieli udział
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
Postać: Żyd
|
Dodane dnia 04-11-2016 21:11 |
|
|
adi1991 napisał/a:
amerykańskie podróbki gubią zazwyczaj klimat i to jest chyba największy mankament bo mało jest amerykańskich remaków, które są choćby tak dobre jak oryginał co spowodowane jest chyba tym, że Amerykanie uważają swoje kino za najlepsze, a do tego w swoich filmach bardzo często widać ich "amerykańskość"
Znając życie to będzie tak, że w remaku dorobią fabułę kosztem klimatu, czyli wyjdzie gówno
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-11-2016 21:13 |
|
|
rób ten quiz, serio
Edytowane przez Flaku dnia 04-11-2016 21:17 |
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Postać: Frederick Frost
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 04-11-2016 21:33 |
|
|
Czytałem trochę o tym i ten film kiedyś był w planach, ale nie powstanie raczej. Na filmwebie po prostu przesuwają mu datę premiery co roku do przodu o rok. |
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-11-2016 22:00 |
|
|
Faraday napisał/a:
Czytałem trochę o tym i ten film kiedyś był w planach, ale nie powstanie raczej. Na filmwebie po prostu przesuwają mu datę premiery co roku do przodu o rok.
news sprzed trzech dni więc chyba raczej powstanie:
http://www.filmweb.pl/news/Gwiazda+"Suspirii"+wystąpi+również+w+remake%27u-120206
Edytowane przez Flaku dnia 04-11-2016 22:00 |
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 04-11-2016 22:26 |
|
|
Ech...
A prawie remake już powstał i w tym roku nawet miał premierę. Neon Demon - wystarczy przeczytać opis fabuły i obejrzeć zdjęcia. |
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-11-2016 23:12 |
|
|
Choć podobno Tilda Swinton powiedziała, że to nie będzie remake, a tylko inspiracja więc może jednak nie będzie tak źle
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 04-11-2016 23:46 |
|
|
Co do Neon Demon to jakby nie patrzeć styl Refna podobnie jak Argento opiera się na barwach, grze światłem i dużym udziale muzyki w budowaniu osobliwego klimatu. Właściwie oglądając Suspirie miałem momentami przed oczami filmy Refna, ale patrząc na fabułę i zdjęcia Neon Demon, to faktycznie może to być coś jeszcze bardziej podobnego, czy nawet jak mówisz pewnego rodzaju remake
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 06-11-2016 20:31 |
|
|
Ostatni dom po lewej
Cóż, film ma niewiele zalet, ale i tak nie jest najgorszy z filmów flakowych
Z zalet to właściwie głównie te, co wymieniliście: aspekt społeczny, hippisi vs kult przemocy, a do tego trochę żarcików z policji.
To niestety byłoby chyba na tyle. Bo ogólnie film był dość durny. Mocno eklektyczny, ale nie wyglądało to na celowe zamierzenie. Jakby przypadkiem wyszło coś ze zlepku thrillera i komedii o policjantach, w dodatku z durnowata momentami muzyczką. Tak ogóle to ta muzyka wcale nie była taka tragiczna, jak pisze adi, bo oddawała klimat tamtych czasów, ale momentami było żenująco.
stylizacja na coś w rodzaju dokumentu
Tam była w ogóle jakas stylizacja? ;O
W jednej ze scen jest rozmowa o słynnych psychopatach, w czym powraca motyw przestępcy jako popkulturowego fenomenu.
Do tego była jeszcze mowa o koncercie zespołu Bloodlust
Dla mnie to jest ok, bo chyba mniej więcej tak to miało wyglądać.
Serio? Dla mnie wyglądało to właśnie dokładnie odwrotnie - zupełnie przypadkowo i niedołężnie
5/10
|
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 06-11-2016 20:54 |
|
|
Oo. 14 listopada wernisaż wystawy poświęconej twórczości Cronenberga z udziałem samego reżysera Szkoda tylko, że w Toruniu... |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 06-11-2016 21:05 |
|
|
Daleko do Torunia z Warszawy...?
Przecież to rzut papają stąd ;p
|
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 06-11-2016 21:13 |
|
|
Jak ma się do 20 zajęcia to daleko... |
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Postać: Wojciech Janusz
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 06-11-2016 21:27 |
|
|
a już myślałem, że Flaku, Faraday czy Lion film obejrzeli a to tylko Arleta |
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 06-11-2016 21:32 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Dla mnie to jest ok, bo chyba mniej więcej tak to miało wyglądać.
Serio? Dla mnie wyglądało to właśnie dokładnie odwrotnie - zupełnie przypadkowo i niedołężnie
Hm zestawienie brutalności z absurdalnością jest zdecydowanie zaplanowane, bo pogłębia patologiczność całej tej historii. Na przykład, o ile dobrze pamiętam była tam zestawiona dość sielankowa scena robienia tortu przez rodziców tej laski ze sceną w pokoju jak psychole kazali się jej rozbierać i to chyba nawet było w montażu równoległym zrobione, albo później była najpierw akcja w lesie, a zaraz potem policjanci grający w szachy czy coś w tym stylu. To raczej przemyślane zabiegi. Ten film ma swoje wady, szczególnie realizacyjne, ale Craven miał pomysł i wizję na to co robił i to widać
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 06-11-2016 21:41 |
|
|
była tam zestawiona dość sielankowa scena robienia tortu przez rodziców tej laski ze sceną w pokoju jak psychole kazali się jej rozbierać
No to akurat tak. Ale ogólnie to wyszła jakaś sieczka. Miałoby być dobrze, a wyszło trochę byle co jednak
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 10-11-2016 00:24 |
|
|
Lapońska odyseja
Najlepszy w tym filmie był początek. I gdyby reszta utrzymała się w tym stylu, to może byłoby nawet 8.
Sama fabuła przypominała mi trochę klubowych Nagich. Bohater wędruje sobie po mieście i spotyka różne osobistości. Typowa odyseja, co zresztą zdradza nam już tytuł. Generalnie lubię ten temat. Bardzo podobała mi się pod tym względem Prosta Historia. Tutaj jest bardziej w stylu Nagich, mamy podobny humor, ale jednak w duże lżejszej i płytszej wersji. Bohaterowie to typowe ofiary losu, które dzięki podróży moga odmienić swoje życie. Tak w ogóle Tapio trochę kojarzył mi się z adim, bo czasem chyba robił podobne miny
W sumie ogólnie wyszło tak, że film nie był ani jakoś szczególnie głęboki, ani też zabawny, choć jednocześnie miał po trochu i tego i tego. Lol jakieś masło maslane mi wychodzi, ale po prostu trudno mi się ustosunkować do niego... W dodatku niektóre sceny humorystyczne były jakieś takie bardziej typowe dla amerykańskich komedyjek niż do kina skandynawskiego. Czasem coś mi nie pasowało. Gdyby pozostali przy humorze ze wstępu byłoby dużo lepiej...
Na plus sam klimat Laponii. Chociaż sama jestem zmarźlakiem, lubię klimaty takich zimnych rejonów. Śnieg, zorze to jest to
Nie wiem, c wystawić, bo mi wychodzi takie 6,5...
Niech będzie na razie naciągane 7. Najwyżej potem zmienię
|
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 11-11-2016 05:10 |
|
|
http://www.filmweb.pl/film/R%C3%B3b%2C+co+nale%C5%BCy-1989-9181
|
|
Autor |
Faraday
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 11-11-2016 10:30 |
|
|
Lion napisał/a:
http://www.filmweb.pl/film/R%C3%B3b%2C+co+nale%C5%BCy-1989-9181
Bardziej na czasie byłyby Wzgórza mają oczy Cravena. biali kanibale z amerykańskiej wsi pożerają wykształciuchów z dużego miasta. |
|