Autor |
RE: Filmy/Klub Filmowy ":o" |
Lion
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/seagif26[3771][3771][3771][19].gif)
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif)
|
Dodane dnia 17-07-2016 21:10 |
|
|
Wg anglojęzycznej wikipedii Trier się wychowywał w ateistycznej rodzinie (jego przybrany ojciec był Żydem, ale etnicznym nie religijnym)![smiley](../images/smiley/smile.gif)
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/55[18].jpg)
Postać: Wojciech Janusz
Mistrz Przetrwania
![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif) ![](../infusions/wob_rank_system/images/1a.gif)
|
Dodane dnia 17-07-2016 23:10 |
|
|
Skrzypek na dachu
Patrząc na rok produkcji, do tego, że ma być to musical i jeszcze do tego o Żydach spodziewałem się gówna na 3. Pozytywnie się jednak zaskoczyłem. Muszę przyznać, że mimo 3 godzin filmu zleciał dość szybko. Nie było jakiś przynudzających fragmentów mimo iż temat nie był ani to podniosły, ani to jakiś niespotykany w innych filmach. Do tego partie śpiewane filmu nie były jakieś nachalne jak to się zdarza w innych filmach, a dodatkowo wspomnę, że ich melodie przypadły mi do gustu. Co do aktorów to podobał mi się zwłaszcza główny bohater. Był normalny w najlepszym tego słowa znaczeniu. Bez jakiś udziwnień, po prostu zwykły żydowski chłop. Podobało mi się też to, że mimo iż film był o żydach to nie było w nim pokazywanej często na chama jaki to ten naród jest pokrzywdzony, biedny itd. W filmie były pokazane represje ale było to ładnie ukazane, bez jakiegoś niepotrzebnego patosu.
Z plusów to tyle. Ogólnie dość banalna historia, która mówi o uniwersalnych wartościach bez względu na czas czy miejsce akcji. Dam 7 bo film bardzo solidny, ale mnie nie porwał na tyle by dać mu coś więcej. Podsumowując krótko solidny kawał kina, który przyjemnie się oglądało choć z pewnością nie będę wyczekiwał na kolejny seans. |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/helena_bonham_carter_in_harry_potter_and_the_half-blood_prince_6[14].png)
Postać: Trey
Administrator
![](../infusions/wob_rank_system/images/admin_star.gif)
|
Dodane dnia 18-07-2016 10:54 |
|
|
heh no wiedziałam, że będzie więcej niż 4 ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
poza tym sądziłam, że takie wiejskie klimaty mogłyby ci przypaśc do gustu ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
Podobało mi się też to, że mimo iż film był o żydach to nie było w nim pokazywanej często na chama jaki to ten naród jest pokrzywdzony, biedny itd.
No ja bym raczej nie polecała takiego filmu, bo też za tym nie przepadam ![smiley](../images/smiley/shock.gif)
Tymczasem powodzenia z Dziurą ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
![](https://i.ibb.co/YWVwpGw/belcia.jpg)
We are all evil in some form or another, are we not?
Edytowane przez Otherwoman dnia 18-07-2016 11:09 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/helena_bonham_carter_in_harry_potter_and_the_half-blood_prince_6[14].png)
Administrator
|
Dodane dnia 18-07-2016 15:01 |
|
|
Za jakie grzechy dobry Boże
Cóż, zupełnie typowa komedia - w ogóle nie śmieszna, nie zaśmiałam się nawet raz. Film jest tak przeciętny, że właściwie nie jestem w stanie nic o nim powiedzieć.
krótkie uwagi:
- film całkiem nieźle oddaje sytuację we Francji, spacer po Montmartre i ani jednego Francuza, ja osobiście odniosłam dokładnie to samo wrażenie ;p
- żyd nazwany "skrzypkiem na dachu" heh te powiązania między filmami klubowymi ;p
5/10
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
![Avatar Użytkownika](../images/avatars/alf[49].png)
Postać: Żyd
![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png)
|
Dodane dnia 18-07-2016 15:06 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Cóż, zupełnie typowa komedia - w ogóle nie śmieszna, nie zaśmiałam się nawet raz.
Mnie kilka razy rozśmieszył, inaczej dałbym 3, bo po za tym film jest nijaki No i ten paradoks, że typowa komedia = nieśmieszna ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
PS. Przynajmniej jedna ocena, którą rozumiem xD
Edytowane przez Flaku dnia 18-07-2016 15:07 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 18-07-2016 15:29 |
|
|
3 to może nie, bym dała, jakby zaczęło się robić żenująco, a w sumie nie było jakichś mega żenujących żartów, więc niech będzie to 5
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 18-07-2016 15:29 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
3 to może nie, bym dała, jakby zaczęło się robić żenująco, a w sumie nie było jakichś mega żenujących żartów, więc niech będzie to 5
No i ten paradoks, że typowa komedia = nieśmieszna
Właśnie dlatego nie lubię komedii ;p
Wolę elementy humorystyczne w innych gatunkach ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png) ![](../infusions/wob_rank_system/images/gw.png)
|
Dodane dnia 18-07-2016 15:52 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Wolę elementy humorystyczne w innych gatunkach ![smiley](../images/smiley/ok.gif)
no np. w Dziurze
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 18-07-2016 16:00 |
|
|
Flaku napisał/a:
Otherwoman napisał/a:
no np. w Dziurze
właśnie chciałam dopisać, że chyba nawet w Dziurze zdarzyło mi się więcej razy uśmiechnąć niż na tej komedii ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
no ale tak serio humor humorowi nierówny, a każdego śmieszy co innego, więc wszystkim nie dogodzi ![smiley](../images/smiley/pfft.gif)
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 18-07-2016 18:51 |
|
|
Wideodrom
Pomysł i tematyka spoko, choć rozwinięcie mogłoby być lepsze. Ogólnie chyba ciężko w pełni zrozumieć ten film, jest dość surrealistyczny, a fikcja i rzeczywistość zachodzą się na tyle mocno, że trudno do końca stwierdzić co było prawdą, a co halucynacją. W sumie taki film, o którym można gadać ze znajomymi i wymyślać co raz to nowe teorie + era vhs + ogrom akcji + pokręcona fabuła = klasyk. Na plus ukazanie siły manipulacyjnej mediów, ogólna groteska, kilka śmiesznych scen jak np. biczowanie telewizora albo wkładanie rzeczy do brzucha xD Na minus za bardzo lata 80, za dużo typowego kiczu i efekciarstwa, które przesłaniają logikę zdarzeń. Typowe filmy z tej dekady niestety zawsze będą mieć u mnie oczko niżej (nawet "Obcy" Camerona trochę mnie drażnił pod tym względem, a jestem fanem serii). Dodam, że opis filmu może być trochę mylny, bo można odnieść wrażenie, że to będzie film o snuff movie i choć historia od tego się zaczyna, to potem to jednak zmierza w nieco inną stronę. Ogólnie to jestem ciekaw czy snuff na serio istnieje ;o Tutaj "Wideodrom" od razu skojarzył mi się z "8 milimetrów" Schumachera, gdzie też wszystko zaczęło się od "badania" autentyczności nagrań, ale potem o ile dobrze pamiętam poszło to w stronę kryminału, a tutaj bardziej w surrealizm. Po za tym była dobra ekipa czyli Cage i Phoenix i mroczny klimat, więc chyba nawet bardziej mi się tamten film podobał, choć oglądałem go wieki temu więc nie jestem pewny jak dziś bym go odebrał. No ale wracając do "Wideodrom" - film ogólnie ok, chociaż na pewno spodziewałem się czegoś lepszego i nie wiem czy to niestety przypadkiem nie jest najsłabszy film od Liona. No ale spokojnie na takie mocniejsze 6 ![smiley](../images/smiley/shock.gif)
Edytowane przez Flaku dnia 18-07-2016 18:53 |
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 18-07-2016 23:35 |
|
|
Dziura
Cóż, film ten ma zaletę. Jest stosunkowo krótki. Z zalet to by było tyle, przejdę więc do wad. Po pierwsze dłużyzny. Czy na prawdę trzeba pokazywać jak gościu podnosi się z kanapy minutę? Czy muszę oglądać jak te cholerne drzwi poruszają się wolniej od ślimaka? Takich scen gdzie wydłużenie jakieś czynności jest w tym filmie pełno. Zaraz pewno Flaku napisze, że tak miało przecież być, ale do mnie to nie trafia bo ja za cholerę nie polubię filmu co w dużej mierze polegają na ciągłym przedłużaniu błahych scen gdzie bohaterowie nic nie robią. Po drugie praktycznie zero dialogów. Dla mnie to w dużej mierze podstawa filmu i bez nich mało który film się broni. Ten się nie broni oczywiście. Trzecia wielka wada to ten cholerny deszcz. Wkurzał mnie niemiłosiernie bo mimo iż w realnym życiu lubię to zjawisko to jednak nie znaczy, że muszę go też słuchać podczas większości filmu.
Podsumowując film był nudny, drażnił mnie i cieszę się jedynie z tego, że nie trwał zbyt długo bo gdybym miał oglądać jeszcze godzinę tego arcydzieła to chyba wolałbym wyskoczyć przez okno z mojego pokoju na 1. piętrze gdzie na ziemi przed jest betonowy chodnik.
2/10 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 18-07-2016 23:48 |
|
|
Trzecia wielka wada to ten cholerny deszcz. Wkurzał mnie niemiłosiernie
No dokładnie, miałam to samo, czułam się na jakichś torturach, kiedy się ludziom puszcza kapiącą wode, czy coś, żeby wariowali ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
Podsumowując film był nudny, drażnił mnie i cieszę się jedynie z tego, że nie trwał zbyt długo bo gdybym miał oglądać jeszcze godzinę tego arcydzieła to chyba wolałbym wyskoczyć przez okno z mojego pokoju na 1. piętrze gdzie na ziemi przed jest betonowy chodnik.
Pierwszy raz mam podobne odczucia, co adi odnośnie filmu ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
ale myślałam, że może wreszcie dasz 1 ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 18-07-2016 23:56 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
nie był najgorszą dwójką, Święta Krew na razie to chyba najgorszy film jaki oglądałem |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 19-07-2016 00:06 |
|
|
adi1991 napisał/a:
Otherwoman napisał/a:
nie był najgorszą dwójką, Święta Krew na razie to chyba najgorszy film jaki oglądałem
No bez przesady ![smiley](../images/smiley/haha.gif)
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 19-07-2016 00:22 |
|
|
Święta Krew to jeden z najlepszych w tym klubie... ![smiley](../images/smiley/kwasny.gif)
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 19-07-2016 00:42 |
|
|
Flaku napisał/a:
Święta Krew to jeden z najlepszych w tym klubie... ![smiley](../images/smiley/kwasny.gif)
Wyjątkowo zgodzę się z Flakiem, zadziwiające ![smiley](../images/smiley/shock.gif)
|
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 19-07-2016 09:41 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
Flaku napisał/a:
Wyjątkowo zgodzę się z Flakiem, zadziwiające ![smiley](../images/smiley/shock.gif)
no wy daliście całą trójką 9, a ja 2![smiley](../images/smiley/haha.gif)
ale serio to nie film dla mnie |
|
Autor |
adi1991
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 19-07-2016 23:48 |
|
|
Chłopięcy świat
Taki przeciętniak. Nie wiem jak zbytnio się o tym filmie rozpisać gdyż ani mnie nie zanudził, ani zachwycił. Po prostu solidny film z dobrym aktorstwem. Historia zwyczajna i bez udziwnień co na plus dla tego filmu bo po kilku produkcjach gdzie trzeba szukać drugiego dna dobrze obejrzeć coś co takiego dna nie posiada.
6/10 |
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
|
Dodane dnia 20-07-2016 16:05 |
|
|
Otherwoman napisał/a:
ostatnio coś za często ![smiley](../images/smiley/shock.gif)
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 22-07-2016 12:28 |
|
|
Dziś daję film totalnie w ciemno:
"W upalną noc"
http://www.filmweb.pl/film/W+upaln%C4%85+noc-1967-30866
Nic o nim nie wiem, ale spodobał mi się plakat, tematyka wydaje się też interesująca, poza tym film dostał jakieś milion nagród, a ja go w ogóle nie kojarzę....
No i znajduje się na liście stu najlepszych filmów amerykańskich wg American Film Institute.
Edytowane przez Otherwoman dnia 22-07-2016 12:32 |
|