Mistrz Przetrwania

Strona Główna ::  Forum ::  Szukaj
Lutego 19 2025 21:25:24 

Nawigacja

Menu główne
Strona Główna
Forum
Szukaj

Mistrz Przetrwania
Podsumowanie MP
Co to jest?
Zasady
Rozbitkowie Online
Gości Online: 8
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 550
Najnowszy Użytkownik: ofysa
Wątki na Forum

Najnowsze Tematy
Książki
Seriale
Filmy/Klub Filmowy ":o"
TOP 5
moja pani od literat...

Najciekawsze Tematy
Wyspa [9992]
Obóz Tamtych [6587]
Zabawa w telepatię [5441]
HAWKINS [3604]
ZLOsT [3580]
Last Seen Users
Umbastyczny01:35:19
Otherwoman 2 weeks
mrOTHER 3 weeks
sayid jarrah 6 weeks
Michal14 weeks
Lion15 weeks
Lincoln21 weeks
Flaku23 weeks
Isabelle25 weeks
chlaaron42 weeks
Wyszukiwarka

Zobacz Temat
Mistrz Przetrwania | Inne | HydePark
Strona 6 z 8 << < 3 4 5 6 7 8 >
Autor RE: Religia- czy Bóg jest, czy go nie ma.
jazeera
Użytkownik

Postać:
Uchechi Anonaba

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 19:04
Istnieją i tylko ignoranci tacy jak w tym artykule w taki żałosny sposób mogą je podważyć.

Wytłumacz proszę, co w tym było żałosnego.
Skoro tata osoba wychowana była na "katolika" to nie wiem gdzie była duchowo w Kościele podczas niedzielnej Mszy św.

To, że została wychowana na katolika nie znaczy, że duchowo jest związana z kościołem adi. Ja też zostałam wychowana na katolika, a powoli od tego odchodzę. Na mszach myślę o niebieskich migdałkach a nie o cudzie Komunii św, więc?
Edytowane przez jazeera dnia 28-02-2011 19:06
Wyślij Prywatną Wiadomość
Umbastyczny
Użytkownik

Postać:
Cynthia Hickey

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 19:11
adi1991 napisał/a:
Dowody nie istnieją? Istnieją i tylko ignoranci tacy jak w tym artykule w taki żałosny sposób mogą je podważyć. Cuda, duchy, cud Komunii Świętej dziejący się codziennie i doświadcza go tak wiele ludzi.

Jestem katolikiem, ale z cytatem nie mogę się zgodzić i już zwłaszcza z pogrubionym fragmentem, dla mnie to nie są żadne dowody.

A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam płonie kij w odbycie,
Tam pedziem będziesz snadnie.
zagubieni24 Wyślij Prywatną Wiadomość
April
Użytkownik

Postać:
Christopher Jones

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 19:11
Co do artykułu to ciężko mi wyrazić swoją opinię na ten temat... w większości nie zgadzam się z owym artykułem. W ogóle nie mogę zrozumieć jak można porównywać kult Boga do kultu końskiego łajna. Ten tekst mnie rozwalił i pierwsza myśl jaka wpadła mi do głowy- autor tekstu nie ma grosz szacunku do wiary katolickiej.
Zresztą samo słowo ''wiara'' świadczy o tym, że zjawisko nie musi być poparte dowodami. Jeżeli zaś chodzi o fragment, w którym nawołuje religię do manipulowania muszę się z tym niestety zgodzić. Dlatego nie chodzę do kościoła, nie mogę znieść manipulacji księży- oczywiście nie wszystkich, bo sama osobiście spotykam się z dominikaninem i bardzo przyjemnie dyskutuje mi się z nim na temat wiary.

Lion
Użytkownik

Postać:
shimano

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 20:40
częściowo się zgadzam z artykułem a częściowo nie. nie będę się tutaj rozwodził nad tymsmiley dla mnie nie ma różnicy czy ktoś wierzy w Jezusa, Allaha, Konia na wrotkach albo w taboretsmiley Wszystko to jedno i to samo z różnicami w odprawianiu rytuałów, różnicami w czczeniu go, różnicami w nazwie... i wszystko ma na celu zbawienie, uleczenie z choroby, podporę psychiczną, powodzenie w jakiejś sprawie itp.... Odpowiedników Boga są tysiące i wszystkie działają dokładnie na tej samej zasadzie, a większość z nas wychowała została w wierze (i nadal wierzy) w długowłosego Żyda tylko dlatego, że urodziła się w Polsce i w polskiej katolickiej kulturze i jest nam to wmówione i przecież szkoda przestać nagle obchodzić Wigilię z prezentami i choinką i jakoś z przywzwyczajenia po prostu się przy tym zostajesmiley Nie widzę powodów, dla których Jezus miałby większą wszechmoc od Konia na wrotkach (tego w raju, bo gdyby wsadzić konia na wrotki to by długo nie pociągnął). Być może się mylę bo jestem młody i głupi, ale takie jest moje stanowiskosmiley Nie dbam o to co będzie po śmierci, bo wg mnie nie straszliwe czerwone piekło, wieczna męka i robienie pajacyków na zawołanie Diabła albo coś w tym stylu. smiley dlatego martwię się tylko o życie doczesne, a tutaj Bóg (czyli coś do czego zwracam się w potrzebie i nastawia mnie optymistycznie do sprawy, a nie opłatek w kościele) jest rzeczywiście przydatnysmiley i zupełnie nie obchodzą mnie argumenty przeciw mojej wierze - mi to pomaga więc Bóg działasmiley

a, i z bierzmowania zrezygnowałemsmiley
zagubieni24.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Muminka
Użytkownik

Postać:
Unnur Þorbjörg Gunnarsdóttir

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 21:17
Jeszcze nie przeczytałam tego artykułu. Jutro to zrobię i wyrażę swoje zdanie ale na ten moment mam jedno do powiedzenia: to nie wiara jeśli używasz swoich oczu.

' target='_blank'>
zagubieni.org Wyślij Prywatną Wiadomość
April
Użytkownik

Postać:
Christopher Jones

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 21:35
Muminka napisał/a:
Jeszcze nie przeczytałam tego artykułu. Jutro to zrobię i wyrażę swoje zdanie ale na ten moment mam jedno do powiedzenia: to nie wiara jeśli używasz swoich oczu.

Paramore. smiley

/ Tak smiley Ale lepiej się tego nie dało ująć.

Edytowane przez Muminka dnia 28-02-2011 21:39
adi1991
Użytkownik

Postać:
Wojciech Janusz

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:17
Cóż skoro nikt tu prawie nie wierzy to o czym my dyskutujemy? Jak można dyskutować o czymś(w tym przypadku o wierze) o czym nie ma się pojęcia jak większość z Was?
agusia
Użytkownik

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:23
Adi, bardzo nam przykro, że nie jesteśmy wszyscy, z góry na dół, ministrantami smiley

Nie mam czasu przeczytać artykułu, ale na pytanie "Czym się różni wiara w Boga od wiary w konia na wrotkach" osobiście odpowiadam- niczym. smiley

Lion, dlaczego zrezygnowałeś?

140 osób ginie rocznie od uderzenia papajem.
April
Użytkownik

Postać:
Christopher Jones

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:23
adi1991 napisał/a:
Cóż skoro nikt tu prawie nie wierzy to o czym my dyskutujemy? Jak można dyskutować o czymś(w tym przypadku o wierze) o czym nie ma się pojęcia jak większość z Was?

Adi to, że nie chodzę do kościoła to nie znaczy, że nie wierzę, bo Biblię znam bardzo dobrze- w przeciwieństwie do niektórych ''chrześcijan''. I nie mów, że nikt tutaj nie ma pojęcia, bo póki co to każdy wyraził swoje zdanie i nie obraził chyba tym nikogo.

Lion
Użytkownik

Postać:
shimano

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:24
agusia napisał/a:
Nie mam czasu przeczytać artykułu, ale na pytanie "Czym się różni wiara w Boga od wiary w konia na wrotkach" osobiście odpowiadam- niczym. smiley

smiley

zrezygnowałem ponieważ nie chodzę do kościoła więc do bierzmowania także nie pójdęsmiley
Edytowane przez Lion dnia 28-02-2011 22:25
agusia
Użytkownik

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:25
Ale przecież jesteś wierzący, tak? smiley

140 osób ginie rocznie od uderzenia papajem.
adi1991
Użytkownik

Postać:
Wojciech Janusz

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:26
April napisał/a:
adi1991 napisał/a:

Adi to, że nie chodzę do kościoła to nie znaczy, że nie wierzę, bo Biblię znam bardzo dobrze- w przeciwieństwie do niektórych ''chrześcijan''. I nie mów, że nikt tutaj nie ma pojęcia, bo póki co to każdy wyraził swoje zdanie i nie obraził chyba tym nikogo.

porównywanie wiary w Boga do wiary w końskie gówno i mówienie że jedno i drugie nic się nie różni jest obrazą i to ogromną
April
Użytkownik

Postać:
Christopher Jones

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:29
adi1991 napisał/a:
April napisał/a:
adi1991 napisał/a:

porównywanie wiary w Boga do wiary w końskie gówno i mówienie że jedno i drugie nic się nie różni jest obrazą i to ogromną

Tak, pisałam o tym kilka postów wcześniej. Aczkolwiek nikt z forum nie napisał, że to porównanie jest trafne, więc nie rozumiem twojego stwierdzenia ''o czym nie ma się pojęcia jak większość z WAS''. Byłoby ono trafne do samego autora tekstu, o czym także już wspomniałam.

Lincoln
Mistrz Gry

Mistrz Gry

Dodane dnia 28-02-2011 22:29
Ja wierzę smiley Artykułu całego nie przeczytałem bo jest bardzo tendencyjny. Poza tym ja wierzę i nie musi to ciągnąć za sobą szeregu argumentów na potwierdzenie tego, że Bóg istnieje. Nie wiem jaki zamysł miał autor tego tekstu - przekonać, że nie należy wierzyć bo jest to pozbawione sensu? Nie zgadzam się z tym i zakładając, że jeżeli Boga nie ma to jestem wdzięczny rodzicom, że wychowali mnie po katolicku bo wiara ta, przykazania kreują na dobrych ludzi, żyjących uczciwie itd. Jeżeli ktoś chce wierzyć w konia na wrotkach - niech wierzy. Jeżeli ktoś chce wierzyć w Mikołaja - niech wierzy. Ja w niego wierzyłem i cieszę się, że mi nikt w wieku 3 lat nie mówił, że go nie ma, że nie ma dowodów na jego istnienie itd. Czasami sama wiara wystarcza by życie miało sens.

4 lata temu było spoko, nie znał mnie nikt, a i tak przez czasu brak chciałem by tydzień miał 8 dni.
Jako 15-latek nie złożyłem wyjaśnień, gdy wziąłem za majka to już miałem lat 16.
Miałem swój numer 23, jak Sparrow, ale Walter nie Jack, #Fingerling.
Stąd się wzięło moje zamiłowanie do treści brat. A umrę pewnie całkiem młodo, mając nie wiem 42?
Lion
Użytkownik

Postać:
shimano

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:40
agusia napisał/a:
Ale przecież jesteś wierzący, tak? smiley

taksmiley
Lincoln
Mistrz Gry

Mistrz Gry

Dodane dnia 28-02-2011 22:46
Jeszcze odpowiem na zadanie w tym tekście pytanie: "Czym się różni wiara w Boga od wiary w konia na wrotkach"? Różni się tym, że w przypadku Kościoła Chrześcijańskiego zostało udowodnionych mnóstwo cudów m.in. eucharystycznych, których naukowe zespoły osób świeckich nie były w stanie po ludzku wytłumaczyć, a w przypadku Kościoła Konia na Wrotkach nikt o czymś takim nie słyszał.

4 lata temu było spoko, nie znał mnie nikt, a i tak przez czasu brak chciałem by tydzień miał 8 dni.
Jako 15-latek nie złożyłem wyjaśnień, gdy wziąłem za majka to już miałem lat 16.
Stąd się wzięło moje zamiłowanie do treści brat. A umrę pewnie całkiem młodo, mając nie wiem 42?
Lion
Użytkownik

Postać:
shimano

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:50
oczywiście Lincolnsmiley nie ma co tutaj porównywać iluś-miliardowego Kościoła z jakimś wymysłem internetu. Gdyby jednak Koń na wrotkach był traktowany poważnie i miał miliardy wiernych prawdopodbnie stałoby się to samo. smiley
shimano
Użytkownik

Postać:
Spamer

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:53
Nie będe się rozpisywał jak co niektórzy powyżej bo nie mam na to poprostu czasu ale mam chęć napisania posta w tym temacie smiley .
Wiara w Boga , to zależy oczywiście czym jest dla nas Wiara smiley . Ja wierze w Boga lecz nie chodzę do kościoła ponieważ to co robią księża w polsce i nie tylko to dla mnie głupota . Czasami mam wrażenie , że osoby świedzkie robią kampanię wyborczą panu Jarosławowi smiley.
Koniec żartów , czasami czytam Biblię , wyznaje 10 przykazań ALE nie chodzę do kościoła ponieważ mówiąc kolokwialnie jest to dla mnie świątynia bo osoby na mszach rozmawiają , dzieci płaczą , niektórzy rozmawiają , konsumują różne gumy i nie mam okazji na to aby wysłuchać kazania ;/. Nie podoba mi się sprawowana władza przez Papieża smiley i księży których jest najwięcej tam gdzie ich nie potrzeba . Polityka , Radio Maryja , Gwałty a jest to tylko niewielka ilość przykładów . Będe wierzył w Boga i będe chodził do kościoła tylko wtedy gdy poczuję na to potrzebę i chyba do piekła za to nie pójdę smiley

edit: shimano jak byś znał 10 przykazań to byś wiedział że nie chodząc do Kościoła ich nie wypełniasz

Znać to znam ale przyznam , że tu mnie zagiełeś smiley.
Chodzi mi oczywiście pod kątem moralnym . Aby nie zabijać , szanować blizniego i tak dalej..smiley
Edytowane przez shimano dnia 28-02-2011 22:59
Lincoln
Mistrz Gry

Mistrz Gry

Dodane dnia 28-02-2011 22:55
Twierdzisz, że końskie łajno zaczęłoby samo z siebie przybierać niestworzone formy bez ludzkiej ingerencji? smiley

adi1991
Użytkownik

Postać:
Wojciech Janusz

Mistrz Przetrwania

Dodane dnia 28-02-2011 22:55
Casines napisał/a:
adi1991 napisał/a:

Najlepsze podsumowanie katolików kiedy nie ma argumentów - wy o tym nie macie pojęcia.

Dziękuję dobranoc.

A powiedz mi jak możesz mieć pojęcie o wierze w Boga skoro w Niego nie wierzysz? to chyba logiczne.

edit: shimano jak byś znał 10 przykazań to byś wiedział że nie chodząc do Kościoła ich nie wypełniaszsmiley
Edytowane przez adi1991 dnia 28-02-2011 22:56
Strona 6 z 8 << < 3 4 5 6 7 8 >
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w Shoutboksie.

Umbastyczny
01/02/2025 14:04
jasne rozumiem, bardzo mi przykro

Otherwoman
01/02/2025 10:05
postaram się dziś coś napisać, jak wrócę z pracy, ale nie na sto procent, bo jeszcze sporo rzeczy trzeba ogarnąć...

Otherwoman
01/02/2025 10:01
ja potem coś napiszę, bo wczoraj zmarła moja babcia i miałam raczej ciężki dzień...

Otherwoman
01/02/2025 10:00
kontynuujmy klub smiley

Otherwoman
01/02/2025 09:58
jestem smiley

Umbastyczny
01/02/2025 09:10
Arletam! Przybywaj!

Umbastyczny
29/01/2025 05:57
smiley

mrOTHER
28/01/2025 21:42
smiley

Otherwoman
08/01/2025 15:50
smiley

Umbastyczny
05/01/2025 19:50
smiley

sayid jarrah
04/01/2025 21:02
ok

Otherwoman
27/12/2024 20:13
56 gości online aha

Umbastyczny
25/12/2024 10:32
smiley

Otherwoman
24/12/2024 18:20
smiley

Umbastyczny
30/11/2024 09:22
smiley

Otherwoman
29/11/2024 20:00
coś długo mnie nie było smiley

mrOTHER
06/11/2024 20:44
smiley

Umbastyczny
02/11/2024 18:52
Lją smiley

Otherwoman
02/11/2024 18:31
może dołączysz do naszego klubu książkowego? smiley

Lion
02/11/2024 17:57
widze ze oprocz tego flaku sie zesraku 3 miesiace temu dobra wszystkie najwazniejsze info nadrobione do zoba w 2047

Archiwum