Autor |
Gry planszowe |
mremka
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 15-01-2017 22:13 |
|
|
Witam po dłuższym czasie!
Ostatnio dowiedziałam się że "wracają do mody planszówki" i niezwykle hipstersko jest spotkać się ze znajomymi nie na najebkę przy czipsach, a właśnie na wieczorek z kostkami i planszą. Bardzo mnie to zadziwiło i obeśmiało, jako iż w gry planszowe gram od zawsze, czy to z rodziną czy znajomymi, poczynając od "Bajkolandu z drabinami" za wczesnego dzieciaka Dlatego więc chciałabym Was zapytać o Wasze doświadczenia w tym temacie, w co lubicie grać, jakie gry posiadacie (tak, węszę co od kogo można pożyczyć) aż wreszcie, w co możemy popykać na jakimś zlocie
Sama wypowiem się na ten temat trochę dłużej o ile chwyci, jak nie to mode banuj
Edytowane przez mremka dnia 15-01-2017 22:13 |
|
Autor |
RE: Gry planszowe |
panda
Użytkownik
Postać: Cherrrie Swanson
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 15-01-2017 22:16 |
|
|
mremka czy ty lurkujesz?
Scrabble od zawsze z rodzicami
Monopol ze znajomymi ale zawsze komuś w końcu zaczyna się nudzić i rzuca pieniędzmi, więc to mnie wkurwia ostatnio cisnelam z kumplami w zajebista edycje z GoT!
Kolejka! zajebista gra, kupiłam ją w sumie bez przekonania dla przyjaciółki a butelek wina przy tej grze poszly nam setki
Tabu, to w sumie średnio planszowe ale grywam często z kuzynkami młodszymi, tak samo jak w superfarmera
Rzadziej Carcassonne, bo srednio mam z kim
wiec typowy planszowkowy mainstream
Edytowane przez panda dnia 15-01-2017 22:17 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 15-01-2017 22:18 |
|
|
Grzybobranie
Jako dziecko miałam chyba ze trzy wersje i uwielbiałam w to grać
A z takich gier późniejszych to oczywiście Eurobiznes i Monopol, no i oczywiście Scrabble.
Grałam też w Cluedo z raz może.
Generalnie ja bym bardzo chętnie pograła w jakieś gry, bo jest ich ogrom, a ja lubię takie rzeczy. Tylko nie bardzo mam z kim, bo moi znajomi średnio interesują się takimi grami. A szczególnie przy grach na wiele osób nie uzbieram graczy
A jak coś, to jestem chętna na jakiś zlocik z planszówkami
We are all evil in some form or another, are we not?
Edytowane przez Otherwoman dnia 15-01-2017 22:20 |
|
Autor |
panda
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 15-01-2017 22:19 |
|
|
LURKUJESZ, SPRAWDZIŁAM <3333333333333333333333333333333 ale czemu nie ma cie na jbwa matce też?
ps sory za offtop
Edytowane przez panda dnia 15-01-2017 22:19 |
|
Autor |
mremka
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 15-01-2017 22:24 |
|
|
byłam, wyjebano mnie za rozrabianie |
|
Autor |
panda
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 15-01-2017 22:25 |
|
|
jesteś szurem wierzącym w globcio czy spamowałaś czy co? na altmem tez cie nie ma, zenada......... |
|
Autor |
mremka
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 15-01-2017 22:34 |
|
|
Za dużo grup to też burdel, ograniczam się do tych podstawowych ///
A WIĘC
Dla mnie gry planszowe są super opcją spędzania wolnego czasu, bardzo często kupuję nowe gry i ogólnie wszyscy moi znajomi wiedzą że jak do Borowskiej to na wino i planszówki Grywałam z mamą i siostrą, gram ze znajomymi jak uda mi się zjechać do Grudziądza na weekend i spotkać na dłuższą chwilę. Często z Maksem zdarza nam się poświęcić pół weekendu na kilka partyjek naszych ulubionych gier W grach planszowych lubię różnorodność rozrywki jakiej dostarczają; bywają lekkie i imprezowe typu Ego, Jenga czy Wykrywacz Kłamstw, tak jako dodatek do spotkania towarzyskiego, ale bywają też takie wymagające większego skupienia i dostarczające wielu emocji, nierzadko tych negatywnych, takich jak Osadnicy z Catanu czy Carcassonne.
|
|
Autor |
Flaku
Użytkownik
Postać: Żyd
|
Dodane dnia 16-01-2017 01:22 |
|
|
osobiście wole chlanie wódy na umór do rzygania i zgonu, ale planszówki też są spoko
|
|
Autor |
Umbastyczny
Użytkownik
Postać: Cynthia Hickey
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 16-01-2017 09:35 |
|
|
wiele gier ma swoje alko wersje, więc może powinieneś pójść tą drogą
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam płonie kij w odbycie,
Tam pedziem będziesz snadnie. |
|
Autor |
April
Użytkownik
Postać: Christopher Jones
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 16-01-2017 09:52 |
|
|
Często gram w gry planszowe, bo mam z kim(póki co, na szczęście) Nie wiem, czy to było modne, bo ja też od zawsze lubiłam w zasadzie grać.
Catan - wszelakie dodatki, bo sama podstawka jest nudna
Ego - polecam zwłaszcza jak ktoś właśnie się dosyć dobrze zna, bo można się nieźle uśmiać przy tym.
Korporacja - też typowo na pośmianie się z korposzczurów, podkładanie świni, fakapy itp
Rumikub - coś jak Remik, też trochę na myślenie, jak poprzestawiać kostki domina żeby pozbyć się wszystkich i wygrać.
Splendor - Splendor jest dynamiczną i niemal uzależniającą grą w zbieranie żetonów i kart, które tworzą zasoby gracza, umożliwiające mu dalszy rozwój, coś powiedzmy jak Catan, ale krótsza rozgrywka.
No i reszta gier typu Monopoly, Postaw na milion(na podstawie programu telewizyjnego).
mremka, napiszesz coś więcej o Carcassonne? Bo nigdy nie grałam i jakoś mnie zaintrygowało.
Edytowane przez April dnia 16-01-2017 09:54 |
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 16-01-2017 14:20 |
|
|
Nie wiem o czym rozmawiały mremka i panda, to chyba dobrze?
W planszówki gram regularnie co jakiś czas. Gry?
- monopoly (rzadko)
- Bang (taka prosta, karciana "mafia" - wiecie o co chodzi, bo w różnych częściach polski to się chyba różnie nazywa? - w klimatach westernu)
- 7 cudów świata (na pierwszy rzut oka dość skomplikowana, ale potem bardzo wciągająca, rozwija się starożytne miasto oczywiście kosztem innych graczy i zdobywa za to punkty, są różne kierunku rozwoju w jakie można pójść: wojna, nauka itd.)
- Wsiądź do pociągu (chyba moja ulubiona... buduje się trasę kolejową na mapie Europy/Ameryki/Indii - jest kilka wersji tej gry. Dostaje się trasę do zrealizowania i trzeba ją zbudować, w czym oczywiście przeszkadzają inni gracze i brak szczęścia do kart. Karty są dość istotne, ale nie kluczowe. Tutaj utrudnieniem jest liczenie punktów, co najlepiej robić na bieżąco, ale mało komu się chce ;p Dlatego też całkiem fajna jest wersja online, gdzie można się trochę "nauczyć" tej gry)
- Munchkin (bardzo zabawna gra polegająca na walce z różnymi potworami i rzucaniem klątw na innych graczy, choć jej zasady - a właściwie brak zasad, bo np. oszukiwanie gdy ktoś nie widzi jest oficjalnym elementem gry - czasami powodują konflikty )
- Dixit (GENIALNA gra na zakrapianą imprezę, w skrócie: składa się z bardzo abstrakcyjnych kart, do których mówi się skojarzenia i potem trzeba odgadnąć, której karty dotyczyło skojarzenie, dla osób o wybujałej wyobraźni jest super ;p )
- w Rummikub grałem kiedyś, i też kilka razy grałem w inne gry, których nazw nie pamiętam... Jedna polegała na staniu w kolejce do sklepu za czasów komuny czy jakoś tak (o, to chyba Kolejka! opisywana przez pandę). Inna polegała na budowaniu dróg, osad i miast z surowców, wygrywało się po osiągnięciu 10 poziomu...
Również czekam na opis Carcassonne, bo widzę, że rebel.pl (trójmiejski sklep z planszówkami) poleca.
Monopol GOT?
The maze isn't meant for you... |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 16-01-2017 14:23 |
|
|
- Munchkin (bardzo zabawna gra polegająca na walce z różnymi potworami i rzucaniem klątw na innych graczy, choć jej zasady - a właściwie brak zasad, bo np. oszukiwanie gdy ktoś nie widzi jest oficjalnym elementem gry - czasami powodują konflikty
o, w to tez grałam
Dixit (GENIALNA gra na zakrapianą imprezę, w skrócie: składa się z bardzo abstrakcyjnych kart, do których mówi się skojarzenia i potem trzeba odgadnąć, której karty dotyczyło skojarzenie, dla osób o wybujałej wyobraźni jest super ;p )
Dobra opcja dla Mistrzów
|
|
Autor |
panda
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 16-01-2017 14:35 |
|
|
Mro, powiedzmy ze dobrze ale trochę Cię omija
Carcassone to dla mnie połączenie internetowej gry w plemiona, trochę hirołsów w skrócie buduje się i rozwija swoje miasto takimi jakby... kafelkami, puzlami? I potem musisz tego pilnowac. Brzmi nudno ale jest spoko.
Jest monopol gra o tron, drogi ale jest gra się rodami i stawia się takie śmieszne chatki
|
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 16-01-2017 14:37 |
|
|
panda napisał/a:
Monopol jest juz chyba w każdej wersji ;p
Jest tez HP
|
|
Autor |
jazeera
Użytkownik
Postać: Uchechi Anonaba
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 02-02-2017 02:01 |
|
|
Właśnie! Dlaczego ja wcześniej nie widziałam tego tematu? U mnie w domu gra się tylko w monopol i kalambury dlatego właśnie chciałabym zakupić coś dobrego, co polecacie?
Słyszał ktoś o grze ALIAS albo 5 sekund? Widzę, że dostępnych jest wiele wersji tej gry a słyszałam wiele pochlebnych opinii tak samo właśnie o EGO. Chcę zakupić kilka pozycji a na rynku jest tego naprawdę dużo i ciężko się zdecydować.
all we really need to survive is one person who truly loves us
-Penelope Widmore
Edytowane przez jazeera dnia 02-02-2017 02:01 |
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 02-02-2017 02:24 |
|
|
Dużo gier było tu wymienionych, na pewno dla siebie znajdziesz
The maze isn't meant for you... |
|
Autor |
panda
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 02-02-2017 02:34 |
|
|
5 sekund spoko! w tym roku na dworcu w Gdyni przy okazji nudy podczas ladowania telefonu wymyslilam z siostra te sama zabawę w ogole nie wiedzac, że coś takiego istnieje z kuzynkami grałysmy jakies pół roku później i generalnie jest okej, ale ma dwie zasadnicze wady:
- trochę dziwny poziom trudności pytan - w oryginale jest ich ok 730; dużo z nich prostsze niż pytania adiego na ostatnim quizie, a niektore na pewno nie dla dziecka które sugeruje wiek na pudełku, i tak naprawdę nie wiadomo, dla kogo ta gra jest przeznaczona
- czasem 5 sekund nie starcza, kiedy np. jedna z nazw jest dłuższa i w praktyce często zdarzało nam się wydluzac czas, to samo w sytuacji kiedy pytanie miało kilka mozliwości interpretacyjnych (np. w pytaniu wymień trzy irlandzkie miasta siostra wymieniła jako pierwszy Belfast, co spowodowalo protesty bo to nie Irlandia Irlandia itepe) |
|
Autor |
April
Użytkownik
Postać: Christopher Jones
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 02-02-2017 08:43 |
|
|
Bierz ego i zagraj z przyjaciółmi, możecie się nieźle zdziwić ile o sobie jeszcze nie wiecie. |
|
Autor |
mremka
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 02-02-2017 12:49 |
|
|
Z tych dwóch gier Zosia to polecam Party Alias. 5 sekund jest w porządku jako gra imprezowa, co prawda niektóre pytania sa trochę fur Idioten typu "wymien 3 owoce", ale jak dochodzi alkohol, luzna atmosfera i trudniejsze pytania typu "wymień 3 znanych Aleksandrów", to juz tak banalnie nie jest A Party Alias jest super gra ze wzgledu na roznorodnosc katehorii, bo jest i coś w stylu Tabu, i Guess Who, i kalambury, i rymowanie, i wymienianie 20 rzeczownikow na dana litere (serio, trudniejsze niz sie wydaje, chyba tylko raz mi sie udało w to 30 sekund). Teraz jest jeszcze nowe wydanie, poszerzone o konkurencje ruchowa (typu zrob pompkę na jednej rece) oraz manualne z plastelina (ulep szopke bożonarodzeniowa), oczywiście wszystko w limicie 30 sekund. Zabawa jest naprawdę super, szczegolnie w wiekszym gronie. Jakby co mam obie te gry i jestem gotowa dostarczyć na zlot |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Administrator
|
Dodane dnia 11-02-2017 18:19 |
|
|
Kupiłam koleżance na urodziny Monopol Gra o Tron. Mam nadzieję, że mnie zaprosi na jakąs partyjkę, bo ciekawi mnie ta gra
|
|