Jak po każdym MP, również po edycji czternastej następuje podsumowanie. Temat, w którym możemy napisać co było najlepsze w tej edycji, co najgorsze, za jaką postacią będziemy tęsknić, a o której chcielibyśmy jak najprędzej zapomnieć. Właśnie dzięki tej edycji na nasze forum zawitało wiele nowych userów, którzy już zapisują się do kolejnej edycji i czuję, że prędko stąd nie odejdą. Edycja 14 wiele zmieniła na forum moim skromnym zdaniem, ciekawa jestem czy podzielacie moją opinię. Może dowiemy się o tym z poniższych postów? No cóż, serdecznie zapraszam do wypełniania;
-Najlepszy użytkownik (! nie postać)
-Najlepiej wykreowana postać
-Najbardziej lubiana postać
-Najmniej lubiana postać
-Najciekawsza postać
-Najładniejsza kobieta
-Najprzystojniejszy mężczyzna
-Najlepszy NPC
-Najlepsza para
-Najśmieszniejszy moment
-Najdramatyczniejszy moment
-Najlepsza akcja MP
-Najlepszy wątek MP
-Ulubione momenty
-Najzabawniejsza postać
-Najbarwniejsze posty
-Najbardziej wzruszający moment
W drogę!
all we really need to survive is one person who truly loves us
-Penelope Widmore
Teraz czas na podsumowanie od cioci April- wszystkiego, czego się da. Nie tylko samej edycji Przejdźmy do konkretów- dziękuję, naprawdę wam dziękuję za całe MP14, które mogłam prowadzić wraz z Agusią (padam do nóżek). To była dla mnie ogromna przyjemność móc was prowadzić po raz kolejny. Dziękuję przede wszystkim całej mojej grupie, z którą miałam przyjemność grać, oraz tym, z którymi niestety nie było mi dane napisać posta. Specjalne podziękowania lecą w stronę Agnieszki, bez której by to się nie odbyło. Mam to gdzieś, czy będziecie w podsumowaniu po nas jeździć, czy też nie. Dziękuję za każdą spędzoną godzinę, minutę, sekundę na tym wspaniałym forum w trakcie tego mp, ale i innych. Dziękuję za każdą napisaną prywatną wiadomość do mnie, za każdą zaczepkę w Sb, za spam, za rozmowy, za chat. Dziękuję, że byliście przy mnie taki szmat czasu. Dziękuję za to, że obdarzyliście mnie zaufaniem i prowadziłam dwie edycje. Dziękuję, że siedząc przed komputerem wiele razy się uśmiechałam. Fajnie było was poznać, wszystkich, każdego z osobna. Nigdy nie żałowałam, że zarejestrowałam się na tej stronie, że grałam w MP10. Teraz picie whisky będzie mi się zawsze kojarzyło z April i Nealem- za to dziękuję ci Grzegorzu. Dziękuję za pierwiastek szalonej April, który dała mi shan( z którą spotkam się w sobotę- tak poza tematem). Lincolnowi za jego powagę, za to, że dostrzegał moje błędy i razem z nim mogę dzwonić z mikrofalówki. Amelii za nasz wspaniały zespół, którego piosenki mam na komputerze i będę je długo odtwarzała. Pandzie, za nasz nie dokończony wywiad, ale dziękuję ci za to, że mogłam dla ciebie narysować pandę i zwierzyć się na temat tańca. Agusi za to, że po prostu jest w naszej społeczności forum, zawsze pierwsza do pocieszania. Furfonowi za nasze wszystkie odpały poza forum, świetnie się bawiłam, za naszą grę w cs'a po nocach. Casinesowi za wszystkie nasze rozmowy- lubię z tobą rozmawiać. Lajonowi za to, że emota zawsze jest, za to, że był bezstronny w konfliktach, po prostu za to, że jesteś. Umbastycznemu, za nasze wszystkie rozmowy, które były przyjemne. I teraz chciałam podziękować najważniejszej osobie na tym forum, czyli Zosi. Nie chcę się zbytnio rozpisywać tutaj na twój temat, ale wiedz, że gdy się zobaczymy wszystko ci powiem. Przepraszam jeżeli kogoś nie wymieniłam, opuściłam- to przez moją nieudolność. Możecie się wyśmiewać z tego postu, mówić, że on nie ma sensu, że to żenada itp., itp. Nieważne. Dziękuję wam.
Z braku czasu na razie tylko podsumowanie w stylu Muminki .
-Najlepszy użytkownik (! nie postać) - Umbastyczny
-Najlepiej wykreowana postać - Ian
-Najbardziej lubiana postać - Ian
-Najmniej lubiana postać- nieIan
-Najciekawsza postać - Ian
-Najładniejsza kobieta - Ian w sutannie
-Najprzystojniejszy mężczyzna - Ian
-Najlepsza para- Ian patrzący w lustro
-Najśmieszniejszy moment - śmiejący się Ian
-Najdramatyczniejszy moment - przestraszony Ian
-Najlepsza akcja MP - każda z Ianem
-Najlepszy wątek MP - postać Iana
-Ulubione momenty - każdy z Ianem
-Najbarwniejsze posty- o Ianie
-Najbardziej wzruszający moment - płaczący Ian
Oczywiście w wolnym czasie dam też tradycyjne podsumowanie.
// Wydaje mi się, że nie musisz zmieniać tego podsumowania! Jest w sam raz
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam płonie kij w odbycie,
Tam pedziem będziesz snadnie.
-Najlepszy użytkownik (! nie postać) - Umbastyczny
-Najlepiej wykreowana postać - Melody Danes
-Najbardziej lubiana postać - Johny Chicken
-Najmniej lubiana postać- Siergiej cośtam i James Hawke
-Najciekawsza postać - Catherine Joyce
-Najładniejsza kobieta - Ivette Colins
-Najprzystojniejszy mężczyzna - Benjamin McLevis
-Najlepszy NPC - Rodion
-Najlepsza para- Jennifer Firestone i James Hawke
-Najśmieszniejszy moment - Chicken kopiący grób niemką
-Najdramatyczniejszy moment - śmerć Dakoty
-Najlepsza akcja MP - połączenie plaż a potem rozdzielenie
-Najlepszy wątek MP - Catherine i Joachim
-Ulubione momenty - Sam początek: Mel, Ben, Andy, Connie i Dakota siedzą na plaży, potem kryjówka w jaskini, akcja ze Spadochronowym Drzewem i Kokowody
-Najbarwniejsze posty- panda, chlaaron, Andzia
-Najbardziej wzruszający moment - śmierć Dakoty
-Najbardziej niedołężny moment - zdecydowanie masturbacja Johna
-Najlepszy użytkownik (! nie postać) - Umbastyczny. Zawsze miał czas na grę tylko nie ostatniego dnia w finał. -Najlepiej wykreowana postać - Ian Davies i Catherine Joyce. Grać pastorem i lekarzem? Wielka znajomość zawodów i pomysłowość. -Najbardziej lubiana postać - Trochę tego było w moim przypadku, ale zacznę od początku. Andy! Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta postać Dexa, ale zżyłam się z nią i szkoda, że nie było dane nam ze sobą dłużej grać. Martin! Nie zapomnę naszej gry w butelkę. Ivette! Z nią też się zżyłam na swój sposób. Bardzo pozytywna postać.
No i Ian w naszych ostatnich dniach. Wcześniej jakoś nie przypadł mi do gustu... Dziwnem.
No i mimo wszystko lubiłam też Starka. Nie wiem dlaczego. To się brało z wnętrza mnie. Pewnie przez jego stanowczość i determinację. -Najmniej lubiana postać - Yyyy.. mleko? -Najciekawsza postać - Ian Davies. -Najładniejsza kobieta - Catherine Joyce. -Najprzystojniejszy mężczyzna - Tim -Najlepszy NPC - Rodionek -Najlepsza para - Ian i Mel -Najśmieszniejszy moment - Connie i jej śmierdzące skarpety . Tego nigdy nie zapomnę. Z pozdrowieniami dla Niny. -Najdramatyczniejszy moment - Zamordowanie Lexie i Johnego. -Najlepsza akcja MP - Sam początek i spadochrony. Później połączenie. -Najlepszy wątek MP - Końcówka. -Ulubione momenty - Wszystkie te zabawne i stosunek Melody z Ianem -Najzabawniejsza postać - Chicken. -Najbarwniejsze posty - Posty pandy zawsze były interesujące i wciągające. Miały w sobie wszystko. -Najbardziej wzruszający moment - Śmierć Ivette. Ryczałam jak głupia
Jak coś mi się jeszcze przypomni to może dopiszę.
Edytowane przez chlaaron dnia 29-06-2011 12:28
-Najlepszy użytkownik (! nie postać) - panda i chlaaron... Nie potrafię wybrać jednej -Najlepiej wykreowana postać - Ian Davies, pastor, facet z ciekawą przeszłością -Najbardziej lubiana postać - Melody Danes, kiedy chciała, miała swoje humorki, ale potrafiła być naprawdę fajną dziewczyną i to w niej lubiłam -Najmniej lubiana postać - John Shadow. Denerwował mnie ten człowiek ;> -Najciekawsza postać - i tutaj też Melody Danes, najbardziej podobała mi się ta jej przemiana na końcu, koniec uzależnienia. -Najładniejsza kobieta - Lexie Grey, tzn. Violet! -Najprzystojniejszy mężczyzna - Tim Jacobsen -Najlepszy NPC - Nie wiem, czemu wszyscy to pomijają, jak dla mnie Mariah i jej brat -Najlepsza para - Jonahtan i Isabella Ian i Melody, bo w sumie oni musieli najwięcej poświęcić dla swojej miłości. -Najśmieszniejszy moment - nic mi w zasadzie nie przychodzi do głowy, ale chyba tak samo jak dla Carmelki - kopanie dołu Niemką -Najdramatyczniejszy moment - hm, sporo ich było, ale chyba uwięzienie przez dzieci wędrowców na Północ. -Najlepsza akcja MP - zakończenie MP, którego w zasadzie się spodziewałam, ale i tak było dobre Ach, i jeszcze dodam spotkanie obu grup na polu minowym -Najlepszy wątek MP - tutaj chyba też dam wątek Catherine i Joachima, chociaż fajne były również kłótnie Iv i Jamesa -Ulubione momenty - momenty na łodzi, burza, połączenie się grup, wędrówka na północ, znalezienie farmy. -Najzabawniejsza postać - Johnny Chicken, czasem nie mogłam z jego postów -Najbarwniejsze posty - panda, Muminka, jazeera i Arctic -Najbardziej wzruszający moment - śmierć Jennifer, kiedy to czytałam, miałam łzy w oczach.
Przydałby się tu jeszcze "Najbardziej niedołężny moment", ja tu dodam - Najbardziej niedołężny moment - masturbacja Johna Shadowa
Edytowane przez Andzia dnia 29-06-2011 12:37
-Najlepszy użytkownik (! nie postać) - mam kilku panda, umba, chlaaron, andzia, jaz. Nie mogę się zdecydować -Najlepiej wykreowana postać - Catherine Joyce -Najbardziej lubiana postać - Ian Davies -Najmniej lubiana postać - Nikola Jovanovic -Najciekawsza postać - Martin Celades -Najładniejsza kobieta - Melody Danes -Najprzystojniejszy mężczyzna - Tim Jacobsen -Najlepszy NPC - Rodion Iwanowicz -Najlepsza para - Catherine i Joachim -Najśmieszniejszy moment - budowanie domku w grupie Południowej -Najdramatyczniejszy moment - porwanie wszystkich i podział na grupy. -Najlepsza akcja MP - bicie Starka przez Tima i Rodiona -Najlepszy wątek MP - Laboratorium ze słoikami i trupem -Ulubione momenty - Wszystkie momenty w grupie południowej. -Najzabawniejsza postać - Johhny Chicken -Najbarwniejsze posty - panda, chlaaron, mumin, andzia, jaz... -Najbardziej wzruszający moment - Pierwsze lizanie się Cathy z Joachimem -Najbardziej niedołężny moment - polowanie Joachima na kurę
Edytowane przez Arctic dnia 29-06-2011 13:01
-Najlepszy użytkownik (! nie postać)chlaaron, i nie piszę tego z sympatii, po prostu byłam przy niej ciągle podczas jej grania, widziałam jej zaangażowanie, jej emocje związane z różnymi momentami, widziałam jak wczuwa się w swoją postać i przeżywa to samo co ona. Jeszcze wczoraj jak chlaaron do mnie przybiegła od razu po ogłoszeniu wyników "O k%$#a. To się już skończyło..." <- padło z jej ust W zasadzie podczas tego MP spoglądając na chlaar przypomniałam sobie siebie podczas MP10, LOL. -Najlepiej wykreowana postaćCatherine Joyce, strasznie polubiłam Cathy i żałuję, że nasze postacie nie miały okazji więcej pograć. Posty pandzi wymiatały, a zwłaszcza te posty pisane do Joachima. -Najbardziej lubiana postaćMelody. -Najmniej lubiana postaćNikola. -Najciekawsza postać Dwie, czyli siostry Violet. Szkoda, że nie mogłam tego na bieżąco czytać; a raczej obserwować sytuacji tych sióstr. Pomysł super. -Najładniejsza kobieta hmm.. Rebecca, Cathy. -Najprzystojniejszy mężczyznaRodion Iwanowicz ale zaraz po nim Tim Jacobsen. -Najlepszy NPCRODION chyba nie muszę tłumaczyć? Szkoda tylko, że nic więcej nie było między nim a moją postacią. -Najlepsza paraJoachim i Cathy. -Najśmieszniejszy moment Śmierdzące stopy Connie. -Najdramatyczniejszy moment Chyba śmierci postaci, jak zawsze.. -Najlepsza akcja MP Myślę, że połączenie grup oraz fabuła końcowa. -Najlepszy wątek MP Fernanda. Była przerażająca. -Ulubione momenty
- Ucieczka mojej postaci i postaci Shaggy'iego przed dzikiem, później jedzenie dzika
- Kłótnie i sprzeczki ze Starkiem
- Mieszkanie w chatce
- Liczne upadki i wpadania w drzewa mojej postaci, szkicowanie -Najzabawniejsza postaćJohhny Chicken, bezapelacyjnie. -Najbarwniejsze postychlaaron, pandzia, Arctic no i Aprilcia swoją Rebeccą. -Najbardziej wzruszający moment Nie mogę sobie przypomnieć..
all we really need to survive is one person who truly loves us
-Penelope Widmore
-Najlepszy użytkownik (! nie postać) - Umbastyczny, no i oczywiście chlaaron -Najlepiej wykreowana postać - Johnatan Stark -Najbardziej lubiana postać - było ich dużo, ale bardzo się zżyłem z Jamesem, Jennifer, Ianem, Dakotą i Ivette -Najmniej lubiana postać - Jessie Pinkman -Najciekawsza postać - Ian Davies -Najładniejsza kobieta - Blanca Capraano -Najprzystojniejszy mężczyzna - oczywiście, niepodważalnie, jednoznacznie i niezaprzeczalnie Johnny Chicken -Najlepszy NPC - Victor i jego sługa -Najlepsza para - Ian i Melody -Najśmieszniejszy moment - och, dużo ich było... -Najdramatyczniejszy moment - zabicie Isabelli przez Cathy -Najlepsza akcja MP - akcja na jachcie pod koniec MP -Najlepszy wrzątek MP - wątek z trupem i laboratorium -Ulubione momenty - spotkanie na plaży, wyruszenie na północ, trafienie na charakteryzatornię i ogólnie pobyt w charakteryzatorni -Najbarwniejsze posty - panda -Najbardziej wzruszający moment - nie mam pojęcia -Najbardziej niedołężny moment - wparowanie do obozu południowców Ryana
Edytowane przez MietowyJohnathan dnia 29-06-2011 13:24
Najlepszy użytkownik (! nie postać) - Umba... Ale i panda z chlaaron, czyli całe podium Najlepiej wykreowana postać - Ian Davies (chociaż był pastorem, a zachowywał się niczym ksiądz katolicki ) Najbardziej lubiana postać - Ivette Collins Najmniej lubiana postać - popieram Andzię: Johnisław Shadow a także Stark... Najciekawsza postać - Johnatan Stark miał interesująca psychikę i brak sumienia... Najładniejsza kobieta - Beatrice Bonventre Najprzystojniejszy mężczyzna - ponownie popieram Andzię - Tim Jacobsen (mam nadzieję, że Mister Nafin tu nie zagląda...) Najlepszy NPC- sama nie wiem... Moim zdaniem Joachim Najlepsza para- Ian i Melody Tyle żarliwej miłości. Nie to, co u Jenn i James'a, który wolał wódkę Najśmieszniejszy moment - Miętowy : Chicken kopiący dół Niemką i wprowadzenie rządów totalitarnych Ogólnie teksty Miętowego zawsze poprawiały mi nastrój i mam nadzieję, że w tym MP bedzie tak samo Najdramatyczniejszy moment - śmierć James'a, który przecież tylko poszedł pobiegać za dzikiem Ale ponoć moja smierć też była dość dramatyczna, jako że z Jenn została tylko krwawa miazga Najlepsza akcja MP - zakończenie edycji i połączenie grup Najlepszy watek MP - Catherine i Joachim Ulubione momenty - połączenie grup, skopanie męskości Stark'a Sprawiedliwość musi być Najzabawniejsza postać - JOHHNY CHICKEN! To była genialna postać, doprowadzająca mnie do płaczu Najbarwniejsze posty - pandam Najbardziej wzruszający moment - o, chyba nic mnie nie wruszyło. Choć jak Mr N. odpadł to było mi nawet smutno. Tak... zwłaszcza moment, kiedy opisywałam bezbrzeżną rozpacz Jenn
-Najlepszy użytkownik (! nie postać) - Nicka
-Najlepiej wykreowana postać - Stark, Ian
-Najbardziej lubiana postać - Jennifer, Johnny Chicken, Ivette, Ian
-Najmniej lubiana postać - John Shadow
-Najciekawsza postać - Melody
-Najładniejsza kobieta - Ivette !!!
-Najprzystojniejszy mężczyzna - nie oceniam
-Najlepszy NPC - Joachim
-Najlepsza para - Ian i Melody
-Najśmieszniejszy moment - gra w butelkę na statku, Melody udająca dżdżownicę () kopanie dołu Niemką
-Najdramatyczniejszy moment - śmierć Johnny'ego i Lexie
-Najlepsza akcja MP - połączenie grup
-Najlepszy wątek MP - laboratorium
-Ulubione momenty - wędrówka na północ
-Najzabawniejsza postać - Johnny Chicken i nie ma lipy
-Najbarwniejsze posty - Andzia
-Najbardziej wzruszający moment - Jennifer opowiadająca o swojej przeszłości
Edytowane przez Mr Nothing dnia 29-06-2011 14:18
ja podobnie jak po mp 12, 13, 13.5 nie napiszę podsumowania z wiadomych przyczyn, tym razem prawie w ogóle nie grałem najmilej wspominam budowanie szałasu z Ianem i innymi oraz harowanie jak woły (właściwie to jedyne co pamiętam)
Edytowane przez Lion dnia 29-06-2011 14:49
Harowanie jak woły? Lion, pamiętam, jak napisałam Ci w sb, byś cośkolwiek napisał, a Ty w temacie wyskrobałeś tylko króciutkie zdanie o tym, jak to Stuart się opierdalał. I chyba nawet takiego słowa użyłeś
chlaaron napisał/a: -Najlepszy użytkownik (! nie postać) - Umbastyczny. Zawsze miał czas na grę tylko nie ostatniego dnia w finał.
lol, nikt nie powiedział mi, że w tym dniu będzie finał i naprawdę nie miałem czasu
Ja oprócz wypełnieniu standardowych punktów pozwolę sobie na kilka zdań podsumowania. Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, po prostu napiszę szczerze co myślę.
Przed startem edycji byłem bardzo ciekawy jak to wyjdzie, bo mnie fabuła bardzo się spodobała (i potem podobała przez cały czas trwania edycji). W temacie Kolejne MP wypowiadało się kilka osób już na temat MP14 i opinie te były bardzo krytyczne lub bardzo pozytywne. No cóż, ja osobiście jestem gdzieś pomiędzy, choć bliżej mam do tych drugich. Edycja miała bardzo duży potencjał: duża ilość graczy, przy czym pomieszanie nowych i starych userów, ciekawa fabuła i 2 Panie MG z pomysłami. O fabule w trakcie gry zawsze wypowiadałem się pozytywnie i złego słowa powiedzieć nie mogę. Myślę, że edycja była jednak co najwyżej dobra, bardzo dobra, a nie wspaniała choć mogłaby być. Myślę, że składa się na to kilka rzeczy. Wiele osób mało się udzielało, bo nie miało czasu lub jak sama stwierdziła: nie kręcą ich takie klimaty. Powodowało to, że momentami tworzyły się przestoje, nie było z kim pisać... czasami było to bardzo uciążliwe. Nasze Panie MG też miały problemy z czasem i jak już się zebrało trochę graczy to znowuż fabuł żadnej nie było, jak np. pod koniec. Także moim zdaniem edycja z potencjalnie wspaniałej, przez nas samych stała się w moich oczach fajna, ale czuję niedosyt.
Bardzo pozytywnie po tej edycji oceniam nowych graczy, którzy świetnie się spisali, większość pisała regularnie i na wysokim poziomie. Takich graczy nam potrzeba.
-Najlepszy użytkownik (! nie postać)- chlaaron: wybór jest chyba oczywisty, świetnie mi się z nią pisało i podczas tej edycji zaczęliśmy z Justyną sporo prywatnie rozmawiać. Drugą osobą, którą chciałbym wymienić (oczywiście więcej osób zasługuje na wymienienie, ale nie o to tu chodzi, żeby rozpisywać się o wszystkich i wszystkich wychwalać) jest... Otherwoman. Często pisała, że nie ma czasu lub po prostu nie czuje klimatu edycji, ale jej posty Victorem mistrzostwo i dodatkowo erotyczne zaczepki Isabelli w kierunku Iana. -Najlepiej wykreowana postać - Melody, patrz niżej -Najbardziej lubiana postać - Melody - chlaaron stworzyła bardzo ciekawą postać, złożoną, ale również sympatyczną i ciepłą -Najmniej lubiana postać - mam 2. Pierwsza to Jessie Pinkman - nie znosiłem jego luzactwa i ciągłego "jołjołowania". Druga postać to Beatrice Bonventre - często w swoich postach pisałem uwagi, że kobieta zachowuje się jakby miała okres. Naprawdę ta postać mnie irytowała, jej zachowania... -Najciekawsza postać - Jean Valjean - po prostu, ciekawa historia, facet tajemniczy i tyle.
-Najładniejsza kobieta -hmm... ciężki wybór, ale chyba Catherine Joyce- Rachel jest po prostu boska.
-Najprzystojniejszy mężczyzna - Ian
-Najlepszy NPC - jak dla mnie Dzieci i Victor. Rodzeństwo było strasznie psychodeliczne, a Victor był mega rozbrajający. -Najlepsza para - Ian i Melody z wiadomych przyczyn, ale Jenn i Jamesowi też kibicowałem i fajnie się czytało ich perypetie -Najśmieszniejszy moment -lol, tylko jeden? Niech będzie akcja w Charakteryzatorni -czyli gra w Twistera, udawanie geja, picie alkoholu, podryw Chickena... -Najdramatyczniejszy moment - hmm... akcja na statku -Najlepsza akcja MP - połączenie grup przy polu minowym
-Najlepszy wątek MP - rozdział grup po połączeniu w chatce -Ulubione momenty - dużo ich było: sam początek na spadochronach, laboratorium, budowanie szałasu, charakteryzatornia, podróż na północ, chatka, zamek, statek i koniec + Ian i Mel w chatce -Najzabawniejsza postać - Johnny Chicken, naprawdę się uśmiałem wielokrotnie czytając przygody tej postaci, choć inne też potrafiły być zabawne -Najbarwniejsze posty - chlaaron - Justyna świetnie pisała w tej edycji
-Najbardziej wzruszający moment - umierający Tim -Najbardziej niedołężny moment - w sensie pozytywnym to Ryan i jego niedołężne zachowanie, a w lekko negatywnym to bezcelowe pojawienie się Hermi i Marrion na statku
A może w Ravenclawie
Zamieszkać Wam wypadnie
Tam płonie kij w odbycie,
Tam pedziem będziesz snadnie.
Otherwoman 04/10/2024 11:29 Dziś opowiadam mojej mamie o tym jak wczoraj pomagałam ratować rannego gołębia i w tym momencie gołąb pierdutnął o szybę tak, że został na niej rozmazany ślad...
Otherwoman 04/10/2024 11:26 Kurcze, miałam dziś sytuację iście lostowa. Akurat wczoraj oglądałam odcinek Special, gdzie Walt gadał o ptakach i wtedy ptak rozbił się o szybę.