Autor |
2x21 Miss Twin Peaks |
Lion
Użytkownik
Postać: shimano
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 22-01-2016 14:02 |
|
|
Miss Twin Peaks
Reżyseria: Tim Hunter
Scenariusz: Barry Pullman |
|
Autor |
RE: 2x21 Miss Twin Peaks |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 22-01-2016 17:35 |
|
|
Właściwie "Miss Twin Peaks" to tytuł nadany przez fanów, gdyż pierwotnie odcinek 2x21-22 był wyemitowany jako jeden* i otrzymał jeden tytuł: "Beyond Life and Death". Aby je rozróżnić, fani wpadli na ten oczywisty pomysł.
*tytuły zostały przydzielone dopiero po emisji w jakiejś zagranicznej telewizji, gdyż w trakcie emisji w Stanach odcinki były jedynie ponumerowane. Ale i tu, i tu, finał był emitowany w formie 2 godzin.
W późniejszych wydaniach ten odcinek został zatytułowany: "The Night of the Decision".
The maze isn't meant for you... |
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 23-01-2016 23:11 |
|
|
8.5/10 i jazda z finałem na pewno nie był nudny |
|
Autor |
mrOTHER
Mistrz Gry
Mistrz Gry
|
Dodane dnia 23-01-2016 23:14 |
|
|
Tak jak pisałem, pierwsza połowa odcinka była dość nudna gdyż sporo czasu zostało poświęcone pewnym przygotowaniom oraz mało interesującym wątkom pobocznym (np. ojcostwo Donny i rozwód Nadine - te dwie sprawy właściwie są już rozwiązane, tylko musieli pokazać na ekranie pewne oczywistości).
Druga dużo lepsza, scena po wyborze Miss świetna, ale... boli mnie głupota Szeryfa i Coopera. Przecież Gigant pokazywał Coopowi, żeby Annie nie brała udziału w konkursie. "I will tell you three things. If I tell them to you and they come true, then will you believe me?" Dlaczego więc mu nie uwierzył?!
Szeryf też z dość neutralnej postaci został sprowadzony od dłuższego czasu do lekkiego półgłówka - po to, aby zaznaczyć inteligencję Coopera na jego tle. Ale szanujmy się, Windom jest tak niebezpieczny, że znając jego plan powinni bardziej się postarać, żeby go przechwycić...
No nic, daję 7/10 i czekam na finał. Jestem pewien, że spodoba mi się o wiele bardziej. Podobnie było z wieloma dwugodzinnymi finałami - najlepszym przykładem jest IMO "The Incident", którego pierwsza godzina była przeciętna, a druga wgniotła system.
Ciekawe, czy Annie zginie?
The maze isn't meant for you...
Edytowane przez mrOTHER dnia 23-01-2016 23:17 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 23-01-2016 23:15 |
|
|
Bardzo dobry odcinek nie pierdol, Other ;p
strach jako ulubiony stan emocjonalny Windoma <3
W ogóle mam tutaj takie skojarzenie z dementorami, bo ich przyciągało cierpienie, a Boba przyciąga strach
Podobała mi się dwutorowość wątków:
- wybory miss z tematem przewodniem o tym, jak ocalić nasze lasy
- czarna i biała chata, jako źródła mocy kryjące się w tychże lasach
W dodatku jak wiemy, legenda wywodzi się z wierzeń Indian tych rejonów, a Annie cytuje właśnie przemówienie wodza. Swoją drogą mega zbieg okoliczności, bo właśnie to przemówienie dziś wcześniej czytałam totalnie nie w związku z TP o.O
Scena końcowa z wyborów miss świetna. Dodam tylko, że Pieńkowa Dama to przebranie Windoma ever
Jebłam
9/10
We are all evil in some form or another, are we not?
Edytowane przez Otherwoman dnia 23-01-2016 23:16 |
|
Autor |
Otherwoman
Administrator
Postać: Trey
Administrator
|
Dodane dnia 24-01-2016 15:40 |
|
|
Ciekawostka:
scena z wyborów Miss była inspirowana "Carrie" Stephena Kinga.
Podobnie jak tam najpierw następuje prezentacja, a nastepnie w wyniku pewnych zaistniałych zdarzeń wszystko przemienia się w chaos. Podobnie jest z workiem spadającym na głowę Nadine (choć w Carrie spada co innego).
We are all evil in some form or another, are we not?
|
|
Autor |
Lion
Użytkownik
Mistrz Przetrwania
|
Dodane dnia 24-01-2016 18:34 |
|
|
no w sumie jest podobna... Mi się dom Palmerów kojarzył też w pewnym sensie ze Lśnieniem |
|