Bolivar przestał patrzeć na papaje, które jego zdaniem miały niewłaściwą ilośc pestek i zszedł za pozostałymi do schronu, mając nadzieję, że nie będzie siedział tam długo z gejem księdzem i dwoma staruchami.
We are all evil in some form or another, are we not?
Szybko zeszliście po schodach i dotarliście do drzwi schronu, które były uchylone. Zauważyliście wymalowany nad drzwiami wizerunek Wielkiego Brata oraz oraz trzy szkarłatne litery kształtem przypominające Wasze tatuaże: "SOP". Dosłownie pięć metrów od Was znajdowały się kolejne drzwi.
- One nie otwierają się jeżeli nie zamkniemy drzwi wejściowych. - zdradził bibliotekarz.
Kroki wrogów były już naprawdę blisko, dlatego bez namysłu zatrzasnęliście drzwi do schronu, ale ku Waszemu zdziwieniu wydarzyło się coś niespodziewanego- ZAPADŁA NIEPRZENIKNIONA CIEMNOŚĆ...bo gdy tylko drzwi się za Wami zamknęły wszystkie światła zgasły.
Byliście bezpieczni od wrogów, ale znaleźliście się w potrzasku...
Christa omal nie wpadła do schronu gdy ten się otwierał. Ogarnęła się jednak szybko i chyba nikt tego nie zauważył bo każdy zapatrzył się na te intrygujące owoce. Gdy już zeszli na dół nagle zapanowała ciemność. Nie wiedząc co czynić Christa spytała tylko cicho:
Bolivarowi bardzo nie podobało się, że jest obok gejowatego księdza w ciemnym pomieszczeniu. Postanowił po omacku znaleźć jakieś bezpieczne miejsce pod ścianą. Wyciągnął rekę, by namacać ścianę, ale zamiast tego trafił na klatę Ewana...
Ada zdążyła wejść z innymi do schronu. Nagle tknęła ją myśl, by wrócić po nieprzytomnego Trevora, ale było już za późno.
- A nie da rady wyważyć tych drzwi? Ja raczej nie dam rady, ale wy...- spojrzała na Bolivara i Ewana, ale oni oczywiście nie zauważyli jej wzroku z powodu ciemności.
- No to co mamy innego robić? Zaraz się podusimy... - odparowałam zirytowana. Zaczęłam kręcić się po pomieszczeniu i zaczęłam śpiewać hymn Oceanii pod nosem. Melodia przypominała tę:
- No proszę, atmosfera romantyczna jak przy świecach - zażartował Leo, puszczając oko do Ady. Julia była daleko, a on się czuł samotny. Zwłaszcza w sytuacji niebezpieczeństwa, potrzebował jak najszybciej bliskości kobiety...
- Masz gaz do zapalniczki? - zdziwił się Winston. - Nie widziałem działającej zapalniczki odkąd miałem 5 lat. W... tam gdzie mieszkałem... gaz do zapalniczek był ściśle reglamentowany.
Nie podusimy się. - Bolivar mówił powoli, żeby było jasne. Ten schron jest przygotowany na wiele dni. I z pewnością jest z niego normalne wyjście a nie jakiś kod jak w Filozofach
- A zamknijcie się.
Mruknął, szukając sposobu na wyjście. Pooglądał ściany, pooglądał podłogę, pooglądał sufit.
- Weź no macaj - Mruknął do Foxa, ale o sciane mu chodzilo, a nie Ade...
Nagle rozległ się głos. Był to niski, gruby męski głos przypominający trochę lektora z radia w latach 50. XX wieku. Jakość dźwięku też przypominała oldschoolowy radioodbiornik.
- Witamy w bunkrze O5303 Systemu Obrony Prawomyślnych. Aby przejść dalej prosimy odpowiedzieć na pytanie:
- Czy są Państwo w niebezpieczeństwie?
Otherwoman 04/10/2024 11:29 Dziś opowiadam mojej mamie o tym jak wczoraj pomagałam ratować rannego gołębia i w tym momencie gołąb pierdutnął o szybę tak, że został na niej rozmazany ślad...
Otherwoman 04/10/2024 11:26 Kurcze, miałam dziś sytuację iście lostowa. Akurat wczoraj oglądałam odcinek Special, gdzie Walt gadał o ptakach i wtedy ptak rozbił się o szybę.