Ród: Baelishowie Wiek: 32 Opis: Petyr jest członkiem rodu Baelishów, zajmującego najmniejszy z Paluchów - skromną posiadłość na półwyspie na północ od Orlego Gniazda, czyli zamku Arrynów. Dzięki znajomościom swego ojca, wychowywał się wraz z siostrami z wielkiego rodu Tullych, czyli swoją aktualną panią, Lysą (dzisiaj Arryn) oraz Catelyn (Stark). W tym czasie zakochał się bez pamięci w Lady Catelyn do tego stopnia, że wyzwał jej narzeczonego, Brandona Starka (który później zginął, dlatego ostatecznie jej mężem został jego brat, Eddard), na pojedynek. Gdy go przegrał, Catelyn oszczędziła mu życie. Jednocześnie jednak podkochiwała się w nim Lysa do tego stopnia, że zaszła z nim w ciążę. Niestety, jej ojciec uznał, że ród Baelishów nie jest godny tego małżeństwa, dlatego też została zmuszona do dokonania aborcji, a sam Petyr został wygnany do swego domu.
Po przegranej Rebelii Roberta, ród Baelishów, jako totalnie nieistotny dla królestwa, nie znalazł się na liście skazanych na śmierć. Dlatego też Petyr pozostał w rodzinnym mieście, którym zarządzał na tyle dobrze, że usłyszał o nim sam król. Aerysowi, po dokonanej czystce, brakowało kandydata na skarbnika, postanowił więc mianować nim Baelisha, licząc na to, że ów skromny lord odwdzięczy się za to zaskakujące wyróżnienie swoją lojalnością. Tak też się stało: przez wiele lat Baelish wiernie służył Aerysowi, pomnażając bogactwa królestwa.
Ulubiony sposób na uśmiercanie postaci z okładek: Zdrada!
Otherwoman 04/10/2024 11:29 Dziś opowiadam mojej mamie o tym jak wczoraj pomagałam ratować rannego gołębia i w tym momencie gołąb pierdutnął o szybę tak, że został na niej rozmazany ślad...
Otherwoman 04/10/2024 11:26 Kurcze, miałam dziś sytuację iście lostowa. Akurat wczoraj oglądałam odcinek Special, gdzie Walt gadał o ptakach i wtedy ptak rozbił się o szybę.